Що б науковці робили, якби не було фантастів? Мабуть, сиділи б у своїх лабораторіях та сумно переливали якусь нікому непотрібну суміш з однієї пробірки в іншу. А так мають над чим працювати! Ось, наприклад, учені з Китаю та Австралії, надихнувшись стрічкою «Термінатор-2» Джеймса Камерона і, зокрема, його рідким термінатором Т-1000, створили мініатюрного робота, що так само змінює форму!

Дослідники з Університету науки та технологій Китаю (USTC), університету Сучжоу та Вуллолонгського університету (Австралія) розробили робота, що складається з пластикового колеса, невеличкої літієвої батареї і крапель сплаву рідкого галію.

Колесо обертається, коли рідкий метал змінює центр тяжіння через зміну напруги.

«Нас справді надихнув Т-1000 з другого «Термінатора!» — не приховує свого захвату Лі Сянпенг, професор робототехніки

Та науковці створили робота не задля розваги.

У майбутньому таких рідких роботів можна буде використовувати для рятувальних місій з пошуку людей, бо вони змінюватимуть форму, а значить — проникатимуть будь-куди

Тань Шиянг, науковий співробітник Вуллолонгського університету.

Або ж маленькі нанороботи зможуть доставляти ліки проти раку чи шукати ракові клітини всередині людського організму, додає Лі Сянпенг.

Загалом робота над проектом триває з 2012 року. Саме тоді стало відомо про особливості галію — високу електропровідність та екстремальну гнучкість. Взагалі галій — це м’який сріблястий матеріал, який використовують в електронних схемах і напівпровідниках. Рідкі галієві сплави виглядають наче ртуть і можуть набувати форми краплі води.

Наступний крок у розробці рідкого робота — змусити його пересуватися за допомогою кількох коліс.

Можливо, за 10 років рідкі металеві роботи вже будуть реальністю

Лі Сянпенг, професор робототехніки

Паралельно він також працює над створенням робота на кшталт BB-8 з останніх епізодів «Зоряних війн». Дослідник вважає, що такий принцип пересування можна використати для транспорту без застосування бензину чи навіть електричних двигунів.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти