Де та межа між справжнім мистецтвом і сліпим наслідуванням вкупі з комбінуванням уже відомих елементів? Здається, ми ніколи про це не дізнаємося. Днями портрет вигаданої людини, намальований штучним інтелектом, продали на аукціоні за рекордні 432 тис. $.

ШІ під назвою Generative Adversarial Networks (GAN) є розробкою французького арт-колективу Obvious. Взагалі-то митці розраховували отримати за «Портрет Едмонда Беламі» 7-10 тис. $, та на аукціоні Christie’s Prints and Multiples у Нью-Йорку майстерність GAN’а оцінили значно вище.

Також зазначається, що це перша картина, створена ШІ для продажу на великому аукціоні. Якщо ви хотіли придбати цей портрет, але з якихось причин вам не вдалося, не засмучуйтеся! На сайті Obvious є ще 10 картин, на яких GAN намалював вигаданих людей. Ціна кожної — «лишень» 10 тис. євро. Але після такого карколомного успіху вона може зрости, тому поспішайте!

Перш ніж намалювати Едмонда Беламі, алгоритм дослідив 15 тис. портретів, датованих XIV-XX ст. Причому одна його частина — генератор — намагалася зрозуміти полотна, перш ніж створити щось своє. Друга частина системи — дискримінатор (або порівнювач) — вишукувала різницю між портретами, створеними людиною та генератором.

І коли дискримінатор не зміг визначити автора, члени Obvious вирішили — портрет можна виставляти на продаж.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти