Зазвичай, коли ти у воді, а на обрії з’являється акула, це привід, щонайменше, занервувати, а щонайбільше, — плисти, а потім ще й бігти. Та зараз XXI століття, тому перейматися треба не людям, а сміттю, бо саме на нього полює безпілотник WasteShark.

За словами розробників із голландської компанії RanMarine, ідея створити такий незвичний дрон виникла в них ще 2016 року. А джерелом натхнення стала китова акула. І ось цього листопада після року тестувань WasteShark нарешті почав вичищати водойми Дубай Марина (ОАЕ) від пластикових «шкідників».

Є дві моделі дрона — автономна та на дистанційному управлінні. Перша коштує майже 23 тис. $, друга — 17 тис. $. Заряду батареї вистачить на 16 годин безперервної роботи. Максимальна вага сміття, яке може поміститися у «череві» WasteShark, — 160 кг. За хвилину дрон здатен зібрати до 1 кг плавучих відходів. Його розміри — 1,5 м на 1,1 м.

Окрім цього, безпілотник може збирати дані про якість повітря і води, відфільтровувати з води хімікати, зокрема нафту, миш’як і важкі метали, а також сканувати морське дно, аби зафіксувати його контури та глибину.

WasteShark оснащено системою запобігання зіткненням.

Наші дрони можуть пересуватися як за межами міста, так і внутрішніми каналами. Взагалі вони є останньою лінією оборони між містом і відкритим океаном

Олівер Каннінгем, один зі співзасновників RanMarine

Компанія Ecocoast, яка працює у Дубаї, взяла на озброєння два WasteShark. Вони прибиратимуть водойми у готелях та муніципалітетах, а також природоохоронні об’єкти. За словами Дани Ліпартс, співзасновниці Ecocoast, зібране сміття відправлять на переробку. Дана також визнає, що WasteShark не є панацеєю від засмічення, — нові технології треба поєднувати з превентивними заходами, зокрема з просвітницькою діяльністю.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти