Для багатьох українське село — це останнє місце, де можна знайти сучасні технології, хіба що купи гною. Але насправді це вже давно не так, і наша стаття про вітчизняний agtech була тому підтвердженням. Ще одна новина, яка вказує на прогрес у галузі сільського господарства, надійшла з Харківщини — на місцевому ПСП «Вільшанське» корів доять роботи.

Звісно, не антропоморфні, з руками та ногами, мов той термінатор. Зовні презентована система нагадує персональне стійло. Корова заходить до нього, коли сама відчуває, що час доїння настав. Тож ніхто її не прив’язує та не підганяє. І це важливо.

Продуктивність корови напряму залежить від того, наскільки комфортні умови для неї створені, від можливості самій обирати, коли їй доїтися, коли їсти та пити

Тетяна Бугай — головний зоотехнік ПСП «Вільшанське»

Доїльна установка, або моноблок, складається з доїльного апарата, датчика положення вимені, руки-робота для автоматичного під’єднання (процес потребує кількох секунд), а також селективних дверей, які контролюють пересування тварин.

Коли корова заходить до моноблока, система ідентифікує її за номером, насипає корму та активує доїльний апарат, тобто все відбувається автоматично. Під час процесу на моніторі можна побачити кількість молока з кожної дійки та його жирність.

Інноваційним ядром системи є рука-робот у поєднанні з відповідними датчиками та органами керування, які забезпечують якість роботи високого рівня, даючи змогу швидше виявити й вилікувати хворих на мастит корів

Віктор Лебединський — гендиректор ПСП «Вільшанське»

Підприємство має два моноблоки виробництва німецької компанії GEA, що працюють цілодобово з двома невеликими зупинками для промивання системи. За словами пані Бугай, в середньому щодоби на одну корову припадає 33 л молока. А загалом «Вільшанське» має 500 корів.

Ще одна перевага такої системи — молоко не контактує з довкіллям, що добре для його якості.

За словами Олени Чуян, генерального директора GEA Ukraine, «Вільшанське» — перше господарство в Україні, яке працює з такими моноблоками.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Ігор

Вже кілька років, як створено синтез НАТУРАЛЬНОГО м’яса. Не думаю, що м’ясо легше синтезуати, ніж молоко. Якщо так, ціна цього “винаходу” 0 грн. 0 коп. :(