За підрахунками ООН, до 2050 року потреби людства у м’ясі зростуть на 70%, і наявними способами його виробництва цей голод не втамувати. Тому стартапи всього світу працюють над тим, аби першими знайти спосіб прогодувати планету. Ми вже писали про американську компанію Just, що навчилася вирощувати м’ясо з клітин курячого пера. Водночас їхні колеги з Нідерландів вже 2021 року готові розпочати масове виробництво «чистої» яловичини — днями вони отримали фінансування у розмірі 8,8 млн $.

Йдеться про компанію Mosa Meat, яка 2013 року презентувала перший у світі гамбургер з котлетою, вирощеною з клітин живої корови. Тоді таке задоволення коштувало кухарям-науковцям 300 тис. $. Та зараз цифри значно скромніші. За підрахунками компанії, коли виробництво синтетичного м’яса сягне промислових масштабів, гамбургер буде коштувати десь 10$.

Вартість гамбургера в супермаркеті становить трохи більше долара, і ми прогнозуємо, що за 5-7 років зможемо вийти на цю ціну

Прес-служба Mosa Meat

Грошей, отриманих від M Ventures, корпоративного венчурного інвестора, та Bell Food Group, провідного швейцарського виробника м’яса, вистачить, зокрема, на будівництво спеціалізованого заводу. Він має бути готовий до 2021 року.

Заміна традиційної м’ясної продукції м’ясом з лабораторії матиме неабиякий вплив на скорочення викидів парникових газів. Також це дозволить вивільнити великий обсяг ресурсів, які зараз використовуються у світовому тваринництві

Олександр Хоффманн — директор M Ventures

Раніше проект профінансував Сергій Брін, співзасновник Google.

На сайті Mosa Meat зазначено, що процес виготовлення культивованого м’яса схожий на традиційний, «за винятком того, що клітини ростуть поза тілом тварини».

Спочатку корові роблять біопсію під наркозом. Так науковці отримують стовбурові клітини, які поміщають у сприятливе середовище біореактора. Там вони зростають. Далі цю субстанцію переносять у гель, який на 99% складається з води. Це допомагає клітинам набути форми м’язових волокон.

З одного зразка можна отримати до 20 т м’яса, запевняють дослідники.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти