Польські астрономи відкрили дві нові планети — здавалося, що тут такого? Нові планети знаходять десятками щороку, але ці дві особливі: вони не обертаються навколо жодної із зірок. Натомість просто безтямно дрейфують холодним і порожнім космосом.

Може таких планет більше — вчені цього поки не знають, бо їх значно складніше відшукати. Зазвичай нові планети знаходять так: дивляться на зірку й бачать, що по ній рухається якась пляма — вона ж, як правило, і виявляється планетою, яка обертається навколо цієї зірки. Для пошуку міжзоряних планет астрономи з Варшавського університету користувались методом гравітаційного лінзування.

У своїй публікації на початку місяця вони писали, що за допомогою спеціальної техніки шукали точки, де світло далеких зірок спотворювалось гравітацією планет, які, дрейфуючи в космосі, траплялись йому на шляху.

Вчені не певні стосовно розмірів цих планет. Залежно від того, наскільки вони далеко, припускають, що маса однієї коливається в межах від 2 до 20 мас Юпітера, коли іншої — від 2 до 23 мас Землі.

Польські відкривачі не хочуть вірити в те, що ці планети мертві. Та без тепла зірки малоймовірно, що там є життя. Також учені гадають, що таких самотніх планет може бути більше, — треба просто краще шукати й продовжувати досліджувати простори космосу.

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти