Першою головною перешкодою зростанню ВВП країни є величезне боргове навантаження, яке становить 27% від нашого бюджету (дані Мінфіну).
З низки об’єктивних причин цей кошторис більше схожий на спробу звести кінці з кінцями, аніж на початок важливих змін у формуванні бюджетної політики.

Важливість бюджетних витрат для економіки добре демонструють приклади японської кризи 90-тих років та кризи у США 2008 року — тоді саме державні проекти стали головними рушійними чинниками підтримки економіки і зростання ВВП.

Японія оновлювала інфраструктуру, щоб стимулювати економіку, а США викуповували кредитні пакети фінансових установ, щоб зменшити їхній борговий тягар і заохотити їх до інвестицій.

Ще одним прикладом, вже у нашій ваговій категорії, є досвід Сінгапуру та Кореї, які в середині ХХ сторіччя будували свою бюджетну політику на потребі бути головним інвестором, доки відсутній національний інвестор.

Другою перепоною зростанню ВВП є ціла низка факторів, зокрема, величезна кількість чинуш, які виступають не консультантами бізнесу, а його рейдерами, відсутність промислової політики та ефективних державних фондів, які б стимулювали бізнес.

Врешті-решт, цей занепад призвів до того, що вся наша експортна індустрія стала сировинною. Це добре видно з експорту до ЄС:

Джерело: Укрстат

Саме тому наше зростання й буксує в межах 2-4% відсотків. А для його прискорення потрібна зовсім інша структура експорту та інший підхід до бюджетних витрат.
Зокрема, слід збільшувати експорт промислових товарів, а це неможливо без залучення спеціальних державних фондів, які мають працювати на засадах ефективності, а не порожніх слів.

Головну роль у просуванні наших товарів мають взяти на себе державні установи, за прикладом Міністерства торгівлі Японії, Сінгапуру чи Тайваню, що не лише консультують експортерів, але й допомагають їм освоювати нові ринки.

Третьою вагомою причиною є війна, яка щороку зменшує кількість зацікавлених потенційних інвесторів та збільшує відтік кваліфікованої робочої сили. І, якщо інвесторів ще можна привабити, то зменшення кількості робітників тягне за собою фундаментальні негативні зміни в економіці, що, зі свого боку, знижує наші шанси на швидке зростання ВВП.

Вечорами замість перегляду ютубчику віддаю перевагу економічній літературі та цікавим статтям, де я шукаю відповідь, що буде з нами завтра.

Коменти

Віктор

Звідки брати гроші на великі державні проекти? Надрукувати? Багато слів про державну підтримку, але приклад постійно зростаючої IT сфери в Україні вказує, що нехай би держава просто не заважала – меньше регулювань, дотацій, менші податки (ПнВК), дієвий захист прав власності та простіші правила ведення бізнесу – і не треба друкувати гроші і робити особливі економічні зони (які зазвичай є годівничками для своїх).