У квітні Велика Британія почала позиціювати себе як світового лідера з етики штучного інтелекту, виступаючи проти розробки його військового варіанта.

І хоч їхня офіційна позиція не змінилася, але уряд королівства відмовляється на офіційному рівні підтримувати інші країни-члени ООН щодо заборони розробки автономної зброї.

Авторитетне британське видання The Guardian опублікувало матеріали, в яких йдеться про фінансування британським Міністерством оборони наукових досліджень з розробки зброї нового покоління.

Ключова особливість такої збройної системи в тому, що вона самостійно обиратиме цілі, буде вирішувати, чи треба їх знищувати, і ліквідовувати «загрози» без участі людини.

Систему планують закінчити до 2030 року. А це критично малий термін для створення зброї такого рівня і з такими можливостями.

І якщо про морально-етичний бік питання ще можна дискутувати, то технічний бік зрозумілий усім — поспіхом розроблений алгоритм може призвести до катастрофічних помилок. Тож не варто забувати, що ціна цих помилок людські життя.

Та найважливіше питання в іншому:  хто, врешті-решт, навчатиме алгоритм «добра» та «зла»?

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти