Ця приказка є класичним прикладом того, як істинну її форму (про яку ми дізнаємося нижче) спаплюжили задля просування в українському суспільстві принципів слабкості духу та байдужості до речей навколо.

Це можна порівняти лише з подіями 90-х років, коли нас запевнили, що наші підприємства неефективні, і їх розпродали, виходячи з «економічної логіки», а не банально розікрали задля свого збагачення.

До моєї поїздки в Чигирин я теж був впевнений у найвідомішій версії цієї поговірки, хоча мені вона завжди здавалася якоюсь дивною. Бо у випадку прямого нападу, приміром, тих самих татар, які 250 років спустошували наші землі, неможливо лишатися скраю.

Тому, прогулюючись по Чигирину, ми випадково натрапили на резиденцію Богдана Хмельницького. Там була екскурсія, яку проводив чоловік в літах із характерними ознаками козацького духу — і вуса, і шабля, і козацький чуб були при ньому.

На жаль, точної його цитати я вже не пригадаю, але коли мова зайшла про байдужість народу щодо своєї долі, він сказав: «Діти мої, козацькі приказки ніколи не показували байдужість, вони навпаки — гартували в нас характер.

Тому запам’ятайте справжню версію — «Моя хата скраю, першим ворога стрічаю».

Пройшло понад 15 років, а я пам’ятаю.

Вечорами замість перегляду ютубчику віддаю перевагу економічній літературі та цікавим статтям, де я шукаю відповідь, що буде з нами завтра.

Коменти

Катя

Супер

Наталя Шевченко

ПОГОВІРКА (3 значення) – Образний вислів; приказка. Зніметься оце чоловік, майне на вільні степи.. Багато тоді накивало п’ятами і одиноких і цілими сім’ями… Тоді й поговірку зложили: мандрівочка — наша тіточка! (Панас Мирний, II, 1954, 97).

Читач

Моя хата скраю — Токар читаю

Ihor

Вай, вай. А що це за слово таке “поговірка”?

akjeres

Кремлеботе, рушай за порєбрік

Святобор Карпатський

Vj дякую за аргументований пост.

Vj

Знову ця вигадка пішла мандрувати світами від чергового аноніма…