Так, ви все правильно прочитали. Учені з Технологічного університету Стівенса (Нью-Джерсі) взяли звичайну печерицю, ціанобактерії та наноматеріали і отримали з цього електрику! Отриманої енергії поки замало, аби живити хоча б який пристрій. Та загалом презентована технологія демонструє, що біоелектроніка — це реальність.

Так що зробили дослідники? По-перше, пішли до найближчого супермаркету та придбали там звичайні печериці. Потім вони застосували біо-чорнила на основі ціанобактерій, що виробляють енергію від сонячного світла. Їм дуже важко знайти застосування, бо вони не можуть довго жити на штучних поверхнях. Та у випадку з печерицею утворилася своєрідна гібридна система з двох мікробіологічних королівств.

Окрім біо-чорнил, на грибі закріпили стрічки з графену, які виконали роль електродів, аби взаємодіяти із бактеріями. Вони перетиналися в кількох точках, що й дозволило електронам пересуватися від ціанобактерій до нанострічок. Тож коли науковці спрямували на цю конструкцію світло, вони отримали електрику. Небагато — лишень 65 нА. Цього замало, щоб змусити лампочку світитися. Але це може зробити ціла мережа таких біонічних грибів.

Ми мали на меті продемонструвати, що така конструкція з гриба, бактерій та наноматеріалів узагалі працює. Ми будемо й надалі розробляти цей напрям, аби отримати більшу напругу. Це вже є частиною нашої наступної дослідницької роботи

Судип Джонс — один з учасників дослідницької групи

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти