Увесь цивілізований світ вийшов на стежку війни з пластиковими відходами, зокрема поліетиленовими пакетами. Вони під забороною у 47 країнах світу, наприклад, у Франції, Естонії, Грузії, Ізраїлі, Італії тощо, та у багатьох африканських країнах. А як щодо України? Поки на законодавчому рівні немає обмежень щодо використання виробів із пластику. Є лише ініціативи на місцях — ось Львівська міська рада вирішила обмежити використання одноразових поліетиленових пакетів у супермаркетах.

Та наразі йдеться не про заборону, а лише про рекомендації, які отримали торговельні мережі — їхні працівники можуть пропонувати покупцям паперові пакети або екоторбинки замість традиційних пакетиків. Ще один варіант — запровадити програми лояльності для споживачів, аби заохотити їх користуватися альтернативними варіантами.

Це добровільна лояльна система пропозицій: коли ви розраховуєтеся, то маєте змогу на свій розсуд обрати один пакет або інший. Це робиться, аби якнайбільше розвинути культуру в суспільстві. Окрім того, цим рішенням ми прописуємо, щоб міські інституції максимально почали працювати й пояснювати, в чому важливість такого роду використання пакетів.

Андрій Москаленко — заступник міського голови з питань розвитку

Департамент гуманітарної політики буде розповідати у дитячих садках та школах про негативний вплив поліетилену. Водночас департамент економічного розвитку розгляне можливість створення пунктів приймання поліетиленових пакетів та обмеження їхнього використання.

Також місцева влада планує заохотити хендмейдерів та науковців створювати екологічні торбинки та упаковки для торговельних мереж.

Усе це допоможе розв’язати проблему сміття у Львові, вважає Геннадій Васьків, заступник міського голови з фінансово-економічних питань.

Торік Львів приєднався до світового руху Zero Waste (або «Нуль відходів»). Тоді було ухвалено стратегію зі зменшення відходів у місті — на 30% за 5 років.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти