Україна та Естонія відновили незалежність майже одночасно, але на початку 90-х років Естонія зробила дивовижний ривок, вже 2004 року ставши членом ЄС. Сьогодні у цій країні високий рівень життя, прозоре ведення бізнесу і гарний інвестиційний клімат.

Для підприємств діє єдиний податок — 20%.

Найкращі аутсорсингові компанії базуються саме в Естонії, дозволяючи пострадянським спеціалістам отримувати західний досвід. Але чому Естонії вдалося? У цій статті ми пояснимо, розглянувши проблему через призму ІТ-індустрії.

Першою причиною є діджиталізація. Початок XXI ст. відзначився розвитком інтернету, до якого естонці поставилися прогресивно. Керівництво взяло курс на розвиток технологій, 1997 року запровадивши Tiigrihüpe («стрибок тигра» з ест). Цей проект залучав величезні кошти на розвиток ІТ.

Першим результатом став запуск Skype — одного з найвідоміших естонських стартапів. Самі естонці полюбляють називати батьківщину «Е-стонія». Це зумовлено пристрастю громадян до автоматизації та оцифровування всього на світі. Естонці проголосили доступ до інтернету невідчужуваним правом людини і покрили майже всю територію країни безкоштовним Wi-Fi, що є одним із найшвидших у світі.

Таймлайн інновацій Естонії, UIFuture

Другою причиною є інвестиції у ключові сфери: освіту, медицину та бізнес. Оформлення податкової декларації триває 5 хвилин. Це стало можливим завдяки платформі X-Road, яка синхронізує всі бази даних Естонії, тому на сигнал SOS поліціянти реагують протягом 10 секунд.

На початку 2000-х рр. влада запровадила ID-картки замість паперових паспортів. Вони надають доступ до державних онлайн-сервісів, тому більш ніж третина естонців сьогодні голосує, не виходячи з дому. Через це у них низький рівень фізичної активності.

Відсоток естонців з достатнім рівнем фізичної активності, ООН

99% усіх медичних рецептів виписуються онлайн, а кожен громадянин має електронну історію хвороби та власного сімейного лікаря. Усі податкові, освітні та нотаріальні документи — цифрові. Це дозволяє країні заощаджувати 300-метровий стовп документів щомісяця.   

Лише одружитися, розлучитися та продати нерухомість не можна он-лайн. Поки.

Гасло міністерства інфраструктури Естонії

Після нападу російських хакерів балтійці створили Cyber Defence League (Лігу кіберзахисту), яка стала частиною Збройних сил країни. 2008 року естонці з Guardtime розробили та впровадили блокчейн-систему, що дозволяє захистити дані державних документів, медичних карт тощо. Технології Big Data застосовуються у системі ShareMind. Вона порівнює податкові декларації приватних осіб та компаній, які замовляють в них послуги, відстежуючи ухилення від сплати податків.

Безкоштовний Wi-Fi в Естонії можна зловити і в поїзді, і на пляжі, і в лісі.

Третьою причиною успіху є розмір та локація Естонії. Країною легше керувати, бо мешканців в Естонії стільки ж, скільки й у Дніпровській області. З цієї ж причини Естонія є світовим лідером із кількості стартапів на душу населення. Один із найцікавіших Planet OS, що збирає та візуалізує дані про клімат на Землі. Також триває робота над онлайн-системою освіти, що дозволить отримувати всі навчальні курси та матеріали онлайн уже 2020 року. 

Сьогоднішній успіх Естонії — результат довгої та важкої праці її громадян. Підприємці голосували за ініціативи прозорого ведення бізнесу. Кошти, залучені з ЄС, витрачалися не на соціальні пільги, а на інвестиції у технології.

Згодом діджиталізація державних послуг не лише позбавила Естонію бюрократії, а й допомогла запобігти корупції в держсекторі. 

Коменти

Назар

З вай-фаєм ви трохи перегнули. Навіть в Талліні немає такого гарного покриття.

Назар Токар

Дивина, я читав, що є. Тепер треба перевірити 🤔

Володимир

Блокчейн для захисту данних – серйозно???

Назар Токар

Захистити від підробки.