Група вчених із Каліфорнійського університету в Дейвісі у співпраці з китайською компанією United Imaging Healthcare (UIH) розробила і представила апарат під назвою EXPLORER, здатний сформувати тривимірне зображення людини і її внутрішніх органів менш ніж за півхвилини.

Як повідомляється, EXPLORER є комбінацією двох технологій: позитронної емісійної томографії (можливо, знаної вами як ПЕТ) і комп’ютерної томографії (КТ).

Чутливість апарату така висока, що він може виводити зображення за 20-30 секунд, а за більш тривалого впливу – відстежувати рух необхідних препаратів у людському тілі.

У такий спосіб лікарі вперше отримають можливість оцінити, що відбувається у всіх органах і тканинах одночасно. І це головна передумова для повсюдного застосування пристрою.

Рівень деталізації EXPLORER неймовірний. Сканування дозволяє бачити характеристики, які раніше були недоступні лікарям. Зараз у світі немає жодного аналога, який надавав би такі дані

професор Рамзі Бадаві — декан факультету радіології Каліфорнійського університету

Перша концепція приладу з’явилася ще 13 років тому, але його розробка почалася 2011 року, коли Національний інститут онкології США виділив на неї 1,5 млн доларів, а 2015 року ще 15,5 млн доларів до цієї суми додали Національні інститути охорони здоров’я США.

Зараз один із керівників розробки Саймон Черрі опублікував перші кадри, отримані за допомогою цього сканера.

Автори вважають, що практичне застосування цієї технології безмежне: від удосконалення діагностики захворювань до дослідження нових лікарських препаратів. Уже зараз дослідники планують використовувати сканер для вивчення раку і того, як він може поширюватися за межі пухлини.

Крім цього, передбачається, що з часом для EXPLORER будуть розроблені додаткові інструменти, і в медиків з’явиться можливість відстежувати рух лікарських засобів усередині тіла, що дозволить адаптувати лікування у відповідь на реакцію організму в реальному часі.

Прототип такої можливості також було опубліковано:

Відстеження поміченого ізотопом цукру, який поширюється тілом після ін’єкції в ногу. У перші секунди він переміщається до серця, а звідти через артерії потрапляє до всіх органів.

Видно, як за три хвилини речовина, проходячи через нирки, концентрується в сечовому міхурі. Поступове накопичення глюкози помітне також у мозку, серці й печінці.

Перша повноцінна демонстрація зображень EXPLORER пройшла на зборах Радіологічної спільноти Північної Америки 24 листопада, а почати його застосування на пацієнтах планують у червні 2019 року.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти