2001 рік став для Португалії вирішальним. Кінець XX століття країна зустріла поміж світових лідерів за кількістю ВІЛ-інфікованих голкових наркоманів. Тут реєстрували 2000 нових інфікувань щороку при населенні 10 млн осіб. Майже 1% мешканців мали залежність від героїну, а країна була серед антилідерів ЄС за смертями від СНІДу та злочинами, пов’язаними з наркотиками.

З чого все почалося?

25 квітня 1974 року в Португалії відбулася Революція гвоздик, що призвело до зміни режиму. Встановлення ліберально-демократичного режиму перетворило Лісабон на наркотичну столицю Європи. Португалію накрила хвиля наркоманії.

Кожен десятий португалець мав залежність від героїну, а смертність від СНІДу була найвищою в Європі.

До декриміналізації політика держави щодо наркозалежних була досить жорсткою, але це зовсім не розв’язувало проблеми. Врешті-решт уряд зважився на радикальну реформу. Наркотики декриміналізували, а залежних стали поступово повертати до суспільства через програми реабілітації.

2001 року Португалія стала першою країною у світі, що декриміналізувала використання всіх наркотиків та почала лікувати наркоманів як хворих людей, а не злочинців

Що пропонує держава?

Політика Португалії ґрунтується на трьох головних принципах:

  1. не буває слабких або сильних наркотиків, буває тільки здорове і нездорове ставлення до наркотиків;
  2. за хворобливим потягом до наркотиків часто стоять неблагополучні стосунки з близькими, з довколишнім світом і з самими собою;
  3. викорінення всіх наркотиків неможливе.

Декриміналізація передбачає зняття кримінальної відповідальності за зберігання будь-якої забороненої наркотичної речовини, за умови, що ви маєте не більше десятиденної кількості доз на одну особу.

Якщо ж ця кількість вища, то людину відправляють на комісію. Це робить поліція, котра фіксує дані порушника, а потім передає їх до відділу комісій, де й починається адміністративний процес.

У складі комісії — соціальний працівник, психолог та адвокат.

Комісія розглядає справу та ухвалює остаточне рішення. На основі справи визначають такі запобіжні заходи:

  • штраф у розмірі від 25 євро до мінімальної зарплати;
  • заборона обіймати посади, що передбачають відповідальність за чуже життя;
  • заборона на відвідування нічних клубів;
  • обмеження виїзду за кордон;
  • заборона на носіння зброї;
  • конфіскація всіх запасів наркотиків;
  • позбавлення державної допомоги.
Якщо порушник вживає наркотики, але у нього немає залежності і порушень закону, розгляд справи відкладають, а санкції не застосовують.

Важливо розуміти, що мета роботи комісії — не покарати, а зробити все можливе, щоб позбавити наркозалежного його хвороби, або хоча б забезпечити спокійне життя іншим.

Також по всій Португалії працюють десятки державних центрів із надання допомоги наркозалежним, детоксикації та психологічної реабілітації. З 1977 року функціонують центри замісної терапії. Три регіональні програми відновлення допомагають колишнім наркоманам регулярними тренінгами, пошуком роботи і житла.

Більшість португальських аптек дозволяють безкоштовно обміняти використані шприци на комплект нових, та видають набір із декількох шприців, презервативів, вати зі спиртом і брошури про реабілітацію.

Яку кількість наркотиків можна мати?

  • Канабіс: 25 г
  • Гашиш: 5 г
  • ЛСД: 500 мкг
  • МДМА: 1 г
  • Кокаїн: 2 г
  • Амфетамін: 1 г
  • Героїн: 1 г

Чи відбулися істотні зміни?

Статистика демонструє, що рівень смертності від наркотиків у Португалії становить три людини на мільйон жителів, тобто близько 30 осіб на рік. Це найнижчий показник в Євросоюзі (середній — 17,3).

Загальна кількість героїнових наркоманів у країні скоротилася за 17 років учетверо — з 100 тисяч до 25 тисяч осіб.

Летальні випадки від наркотиків серед людей 15-64 років (на 1 млн населення).

П’ятого липня 2018 року міністр охорони здоров’я Португалії Adalberto Campos Fernandes оголосив, що Португалія досягла двох із трьох цільових орієнтирів щодо ВІЛ, встановлених Об’єднаною програмою ООН із ВІЛ / СНІДу (ЮНЕЙДС).

Португалія стала однією з перших країн в Європейському регіоні ВООЗ, що наблизилася до мети ліквідації СНІДу до 2030 року

— говорить Masoud Dara — координатор з інфекційних хвороб ЄРБ ВООЗ.

У підсумку

Така прогресивна для свого часу реформа, попри великі ризики та скептичне ставлення з боку населення, змогла покращити ситуацію в країні.

Сьогодні жодна місцева політична сила не закликає до повернення політики криміналізації наркотиків, а Португалія демонструє серйозні успіхи у ліквідації СНІДу та зменшенні кількості наркозалежних.

Дослідник урбаністичних пороків та автор телеграм-каналу «Церква Мільченка»

Коменти

Наталя Шевченко

Не сваріться аж так дуже, ще редактор цього тексту не читав )

C4H7Cl2O4P

Українською мовою посади обіймають, гроші позичають, а займається стріха на сільраді.