Aurora Flight Sciences, дочірня компанія Boeing, що спеціалізується на дронах, створила автономний літак на сонячних батареях. Він перебуватиме у повітрі протягом місяців, досліджуючи атмосферу. Перша місія відбудеться навесні 2019 року.

За словами розробників, Odysseus, саме таку назву отримав апарат, — це щось середнє між літаком та супутником. БПЛА паритиме вище за інші повітряні судна, охоплюючи велику територію. При цьому зв’язок із наземною станцією буде постійним. Odysseus зможе місяцями літати без перерви на підзарядку.

Безпілотник збиратиме дані про екологічну ситуацію, а також про зміну погоди та шторми. Наприклад, він може вимірювати рослинність, вік крижаного покриву, швидкість вітру та вологість ґрунту. Окрім цього, Odysseus підходить для зв’язку або розвідувальних місій. Перепрограмувати апарат можна безпосередньо під час польоту.

Ще одна перевага — цей дрон екологічно безпечний.

У компанії кажуть, що проект Odysseus було б неможливого втілити без його «батька» — проекту Daedalus. 1988 року цей пристрій встановив рекорд, подолавши 116 км між грецькими островами Кріт та Санторіні.

Daedalus породив Odysseus, який стане важливим інструментом у дослідженнях, пов’язаних зі зміною клімату та з іншими проблемами у галузі атмосферної хімії

Джон Ленгфорд — президент Aurora

Odysseus може нести корисне навантаження більшої ваги, ніж будь-які наявні літаки такого класу чи ті, що поки в розробці.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти