Майже для кожної заможної людини хизуватися своїми статками так само важливо, як пити або дихати. І допомагають в цьому соцмережі. Відпочиваєш за кордоном — постиш селфі. Купуєш брендований одяг, машину, коштовності, будинок, знову-таки, не забуваєш розповісти про це світові. Але треба пам’ятати, що будь-якої миті тобою можуть зацікавитися відповідні органи. Як-от у Франції — там із 2019 року будуть використовувати інформацію з соцмереж, щоб виводити громадян на чисту воду.

Днями Геральд Дарманін, міністр фінансів, презентував загальну стратегію боротьби з особами, що ухиляються від сплати податків. І ключову роль у ній відіграватимуть соцмережі. Податківці будуть вишукувати різницю між задекларованими прибутками та способом життя через Facebook, Instagram тощо.

Наприклад, на численних світлинах ви сидите за кермом розкішного авто, але податкова адміністрація знає, що у вас немає таких грошей. Можливо, це машина вашого кузена чи дівчини. А, можливо, й ні.

Геральд Дарманін

Але є одне «але». Податківці не зможуть використовувати інформацію зі сторінок, де є обмеження на перегляд. Головна умова — вона має бути у широкому доступі.

Озвучена ініціатива є частиною нещодавно ухваленого закону, який розв’язує руки владі при використанні інформації з мережі для боротьби з шахраями. Зокрема, цей нормативний акт зобов’язує такі майданчики як Airbnb та Uber за потреби надавати податківцям дані про витрати користувачів.

За даними Solidaires Finances Publiques, найбільшої профспілки, що представляє податкові органи Франції, 2017 року через ухилення від сплати податків бюджет країни не дорахувався 80 млрд €, 2013-го — 60 млрд €.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти