З японської слово «ніндзя» перекладається як «той, що ховається». Тому цих воїнів було не знайти, якщо лиш вони самі цього не хотіли. Днями виявилося, що міністр кібербезпеки Японії діє саме за таким принципом — за все своє життя він жодного разу не користувався комп’ютером. Справжній ніндзя XXI століття!

68-річний Йошитака Сакурада — заступник начальника управління стратегії кібербезпеки уряду, а також міністр, відповідальний за Олімпійські та Паралімпійські ігри, які пройдуть у Токіо 2020 року. І ось цей поважний пан ніколи не вмикав ПК:

З 25 років у мене були підлеглі та секретарі, тому сам я не користуюся комп’ютерами.

Так він відповів представнику опозиції на засіданні нижньої палати японського парламенту.

Пана Сакураду також спитали, чи користуються USB-флешками на об’єктах ядерного комплексу. Повідомляється, що це питання «збентежило» міністра.

Загалом опозиціонери спочатку навіть не повірили, що Йошитака не те, що ніколи Windows не встановлював — він, наче герой поганого анекдоту, вважає, що це просто «вікна» (але це не точно).

Неймовірно, що хтось, хто не торкався комп’ютера, несе відповідальність за політику кібербезпеки.

Масато Імай — опозиційний депутат

Це занепокоєння можна зрозуміти, бо напередодні Олімпійських ігор уряд хоче посилити заходи кібербезпеки.

Інтернет-користувачі з осудом поставилися до такого факту з біографії японського можновладця. Але були й ті, хто зрозумів задум Сакуради:

Якщо міністр стане мішенню хакерів, у нього все одно нічого не поцупиш, і це найвищий рівень безпеки!

Так, мертвого не вбити, а Сакураду не зламати!

Жарти жартами, а ось така вона, сучасна Японія. Згідно з опитуванням 2015 року понад 2/3 осіб віком за 60 не мають доступу до інтернету. Водночас вікова категорія «65+» становить 28% населення.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Саша К

Не здивуюсь, якщо виявиться що їхній міністр охорони здоров’я ніколи не хворів