Днями у турецькому Стамбулі запровадили цікавий метод популяризації переробки сміття — якщо немає грошей на проїзд, просто здай пластикові пляшки та їдь собі безкоштовно. Для цього місцева влада впроваджує нові автомати для поповнення транспортних карт. Перший з’явився на станції метро I.T.U.-Ayazaga.

Вставляєш у такий автомат порожню пластикову пляшку або бляшанку, а він тобі нараховує центи на твою транспортну карту.

Диво-автомат

Диво-автомат

Прейскурант на пластик виглядає так:

  • 0,33 л — 2 центи
  • 0,5 л — 3 центи
  • 1,5 л — 6 центів
  • 0,5 л бляшанка — 9 центів

Вартість проїзду у метро —  40 центів (2,60 турецьких лір або 13,5 грн).

Виходить, придбати найдешевший квиток можна за 28 півторалітрових пляшок.
До речі, у Стамбулі транспортною картою можна користуватися не лише у метро, але й в автобусах, трамваях і навіть у громадському туалеті.

Мер Стамбула обіцяє громадяням, що віддаватимуть на переробку пляшок більше за інших, заохочувальні бонуси, наприклад, квитки до театру. Тобто система автоматично фіксуватиме учасників програми.

Більшість домашніх господарств не віддає пластик на переробку. Одні не знають, що це добре для довкілля, інші — просто лінуються. Тож ці автомати допоможуть змінити ставлення людей до проблеми пластикових відходів.

Еліф Ценгіз — представник ініціативи Zero Waste

До кінця року таких автоматів у Стамбулі буде щонайменше 100 у 25 точках міста, зокрема, поряд зі школами та університетами.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти