Англійська давно посіла трон єдиної мови міжнародного спілкування. Півтора мільярда людей говорять нею як рідною або другою мовою, а у Південній Кореї тисячі батьків погоджуються на дорогі хірургічні операції, щоб їхні діти мали кращу англійську вимову. Така унікальна позиція однієї мови не має прецедентів в історії — і, цілком можливо, є шкідливою для розвитку людства.

Як пише Майкл Ґордін, зараз у західній науці вперше за всю історію людства панує «моноглотичний» режим. Ані латина в середньовіччі, ані французька у Ранній Новий час не були єдиними мовами науки. Однак англійській мові в середині 20 століття вдалося посісти цю позицію.

Є три головні причини, чому так сталося:

  1. Відхід від використання дрібних мов під час індустріалізації;
  2. Ізоляція Німеччини після Першої світової війни і за правління Гітлера;
  3. Економічне і наукове домінування США після Другої світової

Переваги від домінування англійської мови ніби очевидні: це спрощує життя мільярдам людей і значно покращує комунікацію між населенням Землі. Але, як стверджує The Guardian, не все так просто.

Домінування англійської як єдиної мови спілкування може мати негативні наслідки

Домінування англійської як єдиної мови міжнародного спілкування стало очевидним останніми десятиліттями

Головна проблема англійської мови як світової lingua franca — у тому, що її панування стримує розвиток дрібних мов; вони стають непотрібними в одномовному світі. Крім цього, навіть деякі великі мови втрачають частинку своєї ідентичності на користь запозиченням з англійської. Деякі мови намагаються опиратися, але це далеко не завжди вдається.

Складно змусити французьких підлітків, які обмінюються інтимними селфі, називати це texto pornographique замість для всіх звичного sexting.

Якою б зручною не була англійська, вона не є кращою за інші мови. Як і будь-яка інша, вона не здатна описати кожен аспект людського буття. Як і всі інші мови, англійська сформована на основі культурних особливостей її народів-носіїв. Вона не може відтворити всі особливості інших народів.

Тому дедалі більше поширення англійської веде до занадто сильної уніфікації, шкідливої для розвитку місцевих культур. Саме це робить домінування англійської негативним для світу, а саму англійську — «громилом», за визначенням Мікановскі.

Історик-американіст. Адміністратор Української Вікіпедії. Займаюся журналістикою і перекладами.

Коменти

Микита

Текст радше зійшов би за допис на Фейсбуці, ніж за статтю/новину. У тому ж форматі лишилися тексти Данила Яневського. Може, час створити окремий розділ для колумністів?

Назар Токар

Так, час, ми працюємо над цим.