Цьогорічна Чорна п’ятниця запустила традиційний сезон різдвяних розпродажів, і частка онлайн-продажів продовжує зростати. Загроза конкуренції з боку лідера онлайн-торгівлі Amazon не дає спокійно спати гігантам індустрії офлайн-продаж.

Приклад Walmart — найбільшої у світі мережі офлайн-рітейлу із 4700 магазинами лише у США — показує, як традиційні рітейлери намагаються конкурувати із новими лідерами онлайн-торгівлі.

Зокрема, Walmart виділила великі ресурси на розвиток своєї онлайн-системи — як внутрішньої логістики, так і сайту й мобільного додатка. Компанія створила цілодобовий центр підтримки клієнтів у Каліфорнії. Він має розв’язувати технічні проблеми під час різдвяних розпродажів.

Мета Walmart — просте й ефективне використання сайту й додатка компанії. На відміну від Amazon, Walmart використовує інтернет-технології лише як доповнення до продажів у своїх магазинах. Наприклад, портал Walmart дозволяє перевірити наявність товару в конкретному магазині. Карти магазинів у додатку можуть привести покупця до товару, який продається зі знижкою.

Працівник Walmart готується до сезону розпродажів

Працівник Walmart готується до сезону розпродажів

Крім того, Walmart намагається спростити процес оплати та ліквідувати черги біля кас. Недавно запущена послуга «персональної оплати» (personal checkout) дозволяє клієнтам із невеликою кількістю покупок відразу оплатити їх за допомогою терміналу і не стояти в черзі до каси.

Це дешевша альтернатива технології Amazon Go, яку використовує Amazon у своїх небагатьох офлайн-магазинах, щоб позбутися кас взагалі.

Цьогорічна Чорна п’ятниця минула на тлі дедалі більшого зростання онлайн-продажів у всьому світі, і зокрема, на тлі домінування компанії Amazon. Наразі обсяг продажів Amazon у США становить лише 40% від продажів Walmart, однак товарообіг Amazon зростає в рази швидше, аніж Walmart.

Це змінює не лише ринок рітейлу, а й стиль життя більшості американців. В Україні великим офлайн-рітейлерам наразі нічого не загрожує, але зростання онлайн-торгівлі демонструє, що вже незабаром ситуація може змінитися.

Історик-американіст. Адміністратор Української Вікіпедії. Займаюся журналістикою і перекладами.

Коменти