Вчений Хе Цзінькуй заявив, що успішно закінчив експеримент із народження перших у світі генетично відредагованих дітей.

Дослідник також сказав, що він редагував геном ембріонів семи пар і лише одна  спроба виявилася вдалою. У цієї пари народились двійнята зі зміненою ДНК.

Що він змінив?

Хе Цзінькуй не вилучав якийсь ген і не лікував дітей від генетичної хвороби. Він додав новий геном, який, за його словами, допоможе людям протистояти зараженню ВІЛ.

Американський вчений китайського походження проводив експеримент у Піднебесній, оскільки в США редагування генів заборонено. Вважається, що такі зміни ДНК можуть позначитися на майбутніх поколіннях і  завдати шкоди іншим генам.

Хе Цзінькуй — вчений, що відредагував гени ембріона

Також варто зазначити, що жодних офіційних підтверджень його експерименту немає, адже, з огляду на специфіку, вони всі відбувались таємно, а отже, жодних імен, публікацій в наукових журналах тощо.

Лише відео та стаття для AP (Associated Press):

Я відчуваю величезну відповідальність за те, щоб не просто бути першим, але й стати прикладом для наслідування. Вирішувати, що з цим робити далі, буде суспільство

Сказав Хе в інтерв’ю

Наступного дня (26 листопада) Національна комісія з охорони здоров’я Китаю наказала чиновникам «провести серйозне розслідування» його твердження. А більшість вчених висловили обурення діями колеги, заявляючи, що ризиковані експерименти над людьми сумнівної етичності — неприпустимі.

Ящик Пандори було відкрито, проте ми ще маємо змогу закрити його, перш ніж це стане неможливо

Зі спільної заяви китайських вчених

Дебати щодо етичності деяких наукових технологій (редагування генів, клонування, телепортації тощо) не вщухають вже декілька років, проте саме такі експерименти посилюють дискусії і прискорюють їхнє завершення.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти

Fafnir

Додав новий геном? Серйозно? Порада авторові: перш ніж писати такі статті, варто ознайомлюватись з базовими термінами і поняттями, щоб уникати таких ляпів.