Донбас. Костянтинівка. Я у відрядженні снідав сосискою на заправці. За сусіднім столиком сиділа компанія, 5-6 чоловіків від 30 до 60 років. Розпивали о восьмій ранку горілку з кока-колою.

Підслухав тост: «Мужики! Мы всегда должны после работы устраивать себе такой праздник. Быть добру! Чтоб была работа, мир и спокойствие. В России не так сладко, как обещали. За добро!». Закусили булкою, сіли на велосипеди і по снігу роз‘їхалися у різні боки Костянтинівки.

Колеги сказали, що це був тімбілдінг. Нове для мене слово — спілкування після роботи.

Вже понад тиждень таке спілкування у мене майже цілодобово, бо у телевізійній експедиції питання робочого і неробочого часу відносне, розмите. Інколи зйомки затягуються до глупої ночі, а о п‘ятій ранку треба підхоплюватися і їхати до героїв, бо інакше епізод зривається… Я страшенно люблю такий темп, і особливо тішуся, коли зусилля приносять плоди у вигляді вдалих відзнятих історій.

Під час зйомок

Наведена вище сценка із донбаського сьогодення сталася днями, під час останньої експедиції. Вона і зараз ще триває, але тепер ми перемістилися зі Сходу на Захід, із Донбасу до Карпат. У Донецькій області я зустрів прекрасних, величних людей, які вже входять у сценарії 5 епізодів майбутнього серіалу ТСН на «1+1».

Із українськими бійцями

Як ви пам‘ятаєте, віднедавна я офіційно працевлаштований на цьому каналі. Назва серіалу пафосна і водночас проста — «Говори зі мною». Суть — гостра потреба діалогу між українцями Сходу і Заходу, їхні спільні риси і відмінності. У кожній серії свої герої в особистих життєвих перипетіях. І герої наших сюжетів геть не схожі на вищезгаданих мужиків, бо після роботи вони не тупо бухають, а реально працюють над тим, щоб піднятися на якісно новий щабель розвитку.

Невеликий спойлер. Світлана та Сергій, уже немолоде подружжя, обом ближче до 60-ти. З Харцизька. Після вакханалії з ОРДЛО виїхали до Миколаєва, в родину молодшого сина. Але не сіли на шиї молодим, а постійно намагаються забезпечувати себе, наймаються на різні роботи. Наприклад, у курортний сезон ледь не півроку жили і заробляли в готельному комплексі біля моря у Коблево.

Вирішили зимовий період провести у Карпатах за тією ж схемою: жити при готелі і там же працювати. Наша знімальна група робить про це реаліті, а заразом — і першу протекцію героям перед роботодавцем.

У Західній Україні реальний дефіцит робочих рук, та мало хто з безробітних на Сході про це здогадується.

Словом, виходить у мене й команди цікава документалка. Вже в грудні побачите у праймових випусках ТСН. Єдине, що зауважу наприкінці: не вірте, що люди на Сході і Заході різні. Однакові. Виховання і впливи різні, так. Але це питання державотворення. Ідеології, якої не було.

Помалу виправляємо помилки.

Український журналіст і телеведучий. Ведучий програм «Сніданок з 1+1», «Смачна країна», «Знак якості» та інших. Веду авторський YouTube-канал «Смачна країна».

Коменти