Штучний інтелект на шляху до створення місця, яке зможе називати власним — і знаходиться воно десь там, куди люди ніколи не захочуть навідатись.

Вчені Китайської академії наук планують побудувати науково-дослідну базу в глибоких водах Південно-Китайського моря й віддати її під керівництво штучного інтелекту.

Така база стане першою колонією штучного інтелекту на Землі.

Вчені розмістять базу на глибині від 6  до 11 км на території одного з найбільш суперечливих морських регіонів планети.

Китай — одна з семи країн, що висувають претензії на цей регіон, може здобути необхідну міжнародну підтримку, вивчаючи екстремальне середовище, де високий тиск, ерозія, нестаціонарна геологія та землетруси можуть знищити будь-яку структуру на морському дні.

База матиме док-станції — як велика космічна станція. Роботизовані підводні човни самостійно покидатимуть базу з цих станцій для проведення розвідувальних місій, зйомки нових областей та збору даних про морські форми життя. Вони також мають збирати зразки мінералів, які штучний інтелект самостійно аналізуватиме.

Очевидно, що це недешевий проект (поки що повідомляється в суму 160 млн $), проте краще пізнати те, що покриває більшу частину нашої планети, й про що ми так мало знаємо — перспективна та, безсумнівно, важлива ціль.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти