В Амстердамі 25% поверхні — це вода, тож не дивно, що місцеві ентузіасти хочуть активніше використовувати водний простір для пересування. Та мова зараз не про якісь гондоли. Агов, ми у XXI сторіччі! Розробники з Амстердамського інституту передових міських рішень (AMS) разом із Массачусетським технологічним інститутом (МІТ) в межах проекту Roboat створили автономні човни.

Ці засоби пересування використовують різноманітні датчики, GPS та камери, які сканують довкілля і передають інформацію системі штучного інтелекту. ШІ миттєво її обробляє і перетворює на подальші інструкції керування човном.

Зрозуміло, що такими безпілотниками зручно перевозити людей. Та це лише один зі способів їхнього використання.

Так, човни Roboat розвантажать місцеві дороги. Але вони також здатні вимірювати якість води та рівень забруднення, перевозити товари або сміття. З контейнером такий плавзасіб зможе транспортувати побутові відходи з 1,1 тис. домашніх господарств. Та це ще не все — човни можуть об’єднуватися в одну велику платформу місток або майданчик для якогось масового заходу.

Протягом року розробники тестували прототипи в масштабі 1:4. Та невдовзі вони спустять на воду човен розміром 4х2 м.

Розробка Roboat триває два роки. Бюджет проекту — 25 млн €.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти