В аеропорту Атланти запровадили автоматичне розпізнавання облич. В ОАЕ взагалі хочуть замінити прикордонників штучним інтелектом. Чим на це відповіла Європа? Анімованим агентом прикордонної служби, що, наче той доктор Лайтман, буде намагатися впіймати мандрівників на брехні.

Національна поліція Угорщини презентувала експериментальну систему iBorderCtrl, яка працюватиме протягом 6 місяців у 4 контрольно-пропускних пунктах. Не лише власне Угорщини, а й Латвії та Греції.

Ми використовуємо нові технології, аби підвищити точність та ефективність перевірок на кордоні. Для цього наша система збиратиме дані за межами звичайної біометрії, фіксуючи певні біомаркери, що вказують на брехню.

Джордж Бултадакіс — координатор проекту з European Dynamics

Віртуальний агент чекатиме мандрівників на КПП із такими питаннями:

Що у вашій валізі? Якщо її відкрити, чи побачу я те, що ви назвали?

Реакцію людини будуть записувати камери, а аналізувати — ШІ. Загалом він звертатиме увагу на 38 мікро-жестів. Також iBorderCtrl буде враховувати вік, етнічну приналежність та мову співрозмовника.

Якщо мандрівник пройде тест, то отримає QR-код, з яким він зможе перетнути кордон. Якщо у системи виникнуть сумніви, особа, яку перевіряють, матиме особисту розмову із працівником КПП.

Та розробники нагадують, що поки це лише експеримент, тому iBorderCtrl не зможе заборонити будь-кому потрапити до бажаного пункту призначення. 

Перш ніж впровадити систему, її протестували на 30 особах. Точність склала 76%, що не є дуже переконливим результатом. Та команда проекту впевнена, що зможе довести ефективність до 85%.

Впровадження програми коштувало 5 млн $.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти