Шкіра відіграє дуже важливу роль у людському організмі. Ми не будемо перераховувати всі її функції, бо це не медична доповідь. Зазначимо лише, що завдяки шкірі ми відчуваємо предмети на дотик. Чи зможуть роботи похвалитися тим же? Покаже час. Та науковці вже роблять певні кроки у цьому напрямі. Наприклад, у Стенфордському університеті створили рукавичку, що надає роботам відчуття дотику.

Вона має датчики, які вимірюють інтенсивність та спрямування тиску. Завдяки цьому роботизована рука може тримати навіть ягоди та кульки для пінг-понгу без пошкоджень.

Як і людська шкіра з її складною системою шарів та прошарків для реагування на зовнішні подразники, рукавичка також має кілька нашарувань. Верхнє та нижнє складаються з сітки електричних ліній, розташованих перпендикулярно одна до одної. Так вони утворюють щільний масив дрібних чутливих пікселів. Між шарами — каучук.

Команда дослідників перевірила технологію, одягнувши рукавичку на робо-руку. В одному експерименті «рука» мала обережно торкнутися малини. В іншому — взяти і перенести кульку. І їй це вдалося.

Одного дня завдяки цій технології роботи зможуть відчувати на дотик так само, як і люди.

Женьан Бао — професор зі Стенфорда

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти