Одне із найвідоміших фото всесвітньо визнаного генія фізики Альберта Айнштайна — це те, де він із чудернацькою гримасою показує язика фотографу. Ось воно:

Проте мало хто знає як зробили це фото та що про нього думав сам геній.

Фото зроблене 14 березня 1951 року, коли Альберт святкував свій день народження на банкеті в Принстоні. Після святкування іменинник збирався повернутися додому на автомобілі разом із дружиною та другом.

Але журналісти обступили автомобіль і не відпускали фізика, бо хотіли взяти інтерв’ю та пофотографувати його. Одним із таких журналістів був Артур Сасс (канадський фотограф вірменського походження), який підійшов до відчинених дверей авто (за іншою версією сам відчинив двері) та попросив серйозного Айнштайна посміхнутись для знімка.

Фізик був настільки втомлений та розлючений нахабністю журналістів, що просто скорчив карикатурну гримасу та висолопив язика, а спритний фотограф зафіксував цей момент.

Ймовірно, Айнштайн сподівався, що ця витівка образить журналістів і вони нарешті відстануть.

Пізніше, коли Альберт побачив цю фотографію, вона йому так сподобалася, що він написав журналісту з проханням зробити декілька копій та розіслав їх друзям. Одну копію він надіслав журналісту CBS (чиї передачі Альберт дуже любив) і написав:

Цей жест Вам сподобається, бо він призначений для всього людства. Цивільні особи можуть дозволити собі те, чого дипломат не посміє

Згодом це зображення стало іконою сучасної поп-культури, адже це водночас портрет і генія, і простої життєрадісної людини.

Айнштайн заповів майно (включно зі своїми фото) Єврейському університету в Єрусалимі, тож довелося створити бренд «Albert Einstein» та зареєструвати його як торгову марку.

Відповідно, при використанні імені та фото Айнштайна (а фото з язиком використовується регулярно) з комерційною метою до нього додається символ «™».

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти

Віталій

Цікаво, цікаво.