У світі, де робототехніка активно розвивається, люди мають бути впевнені, що можуть їй довіряти. Водночас, заявляють науковці, роботи мають бути впевнені, що можуть довіряти нам у питаннях, які не здатні проаналізувати самостійно.

Зрештою, роботи не мають інтуїції, на яку могли б покластися.

Тому університет штату Пенсильванія, Массачусетський технологічний інститут і технічний інститут Джорджії спільно працюють над технологією, що дозволить створити комп’ютерні моделі “довіри” для роботів і легко перенести їх у код.

Щоб перевірити свої здогадки та отримати такі моделі, вчені протягом чотирьох років проводили експеримент, в якому взяло участь близько 2 000 осіб, що розігрували різноманітні сценарії.

У деяких учасники мали погодитися пройти за роботом повз хитку обпалену будівлю (ці самі учасники ніби випадково бачили, що робот, який мусить провести їх небезпечним маршрутом, мав збої декілька хвилин тому).

В інших сценаріях люди мали вирішити, чи погоджуватися допомагати роботу вибратись із заблокованої будівлі.

Роботів також перевіряли на довіру до людей: гуманоїд NAO виступав у ролі кредитора і, керуючись теорією ігор, визначав, чи варто надавати кредит тій чи іншій особі.

Результати виявились очікуваними для науковців: люди були готові довіряти та допомагати роботам, а ось роботи занадто скептично ставилися до біологічного виду.

Тож тепер справа за малим: навчити роботів розрізняти, коли варто довіряти людині, а коли ні.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти