Місяць тому північ Каліфорнії охопила найстрашніша пожежа за всю історію штату. У полум’ї зникло 85 осіб та 14 тис. будинків.

Зараз люди вже повертаються до своїх домівок, точніше — до того, що від них залишилося. Що ж до природи, то вона ще довго не зможе оговтатися, проте їй обіцяють допомогти фахівці зі стартапу DroneSeed — вони саджають нові дерева за допомогою дронів, штучного інтелекту та біологічної інженерії.

Загалом США щороку втрачають через пожежі 2,8 млн га лісу. А ресурсів для відшкодування природних збитків стає дедалі менше. Тому найчастіше на місці дерев виростають бур’яни. З останніми борються комплексно — за допомогою гербіцидів та вертольотів, щоб отримати якщо не ліс, то бодай траву. Пілоти літають на висоті 30 м, що доволі небезпечно — за рік трапляється від 80 до 100 аварій. Інакше кажучи, через одну проблему, власне пожежу, з’являється купа інших. Це й спонукало стартап із Сіетла DroneSeed до кардинальних дій.

Компанія зібрала систему, що складається з 25-кілограмового дрона, мультиспектральних камер, лідарів та механізмів для розпилення насіння.

Спочатку безпілотник знаходить локацію, де є знищені дерева. На карті з точністю до сантиметра позначає рослини та їхні види. Встановлює, де саме дерева будуть краще рости. І розпорошує насіння. Це швидше та дешевше, аніж робити це з літака, і безпечніше, бо немає потреби у пілотах.

Загалом дрон може підняти до 23 л гербіцидів.

У компанії підкреслюють, що йдеться лише про інноваційну систему розпилення, яку монтують на вже готові БПЛА.

Ми купуємо безпілотники, а потім модифікуємо їх. Бо наша мета — не створити дрон, а навчити його саджати дерева.

Грант Канарі — генеральний директор DroneSeed

Один коптер висаджує 1,2 тис. насіння за 1,5 год, допоки не сяде батарея. За цей час він може обробити 0,4 га. Коли залишається мінімум заряду, дрон вирушає на станцію. Загалом на одну операцію з порятунку лісу відправляють 5 безпілотників.

Цього року стартап DroneSeed отримав ліцензію Управління з цивільної авіації США на безпілотні польоти і вже підписав кілька великих контрактів на використання своєї технології.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти