Мабуть, людство за свою історію винайшло мільйон способів як фізично зашкодити одне одному. Але немає меж досконалості, тому ось він, мільйон перший! Такий технологічний, наче зі сторінок наукової фантастики. Йдеться про лазерну гармату, яку розробляє Міністерство оборони США разом із кількома університетами та компаніями.

Станція, яку використали під час тесту

Назва пристрою — «Компактна ультракоротка імпульсна лазерна система, що масштабується», або ж SCUPLS. Установка — не летальна, тобто після її застосування ви не перетворитеся на попіл.

Загалом вона складається з двох лазерних систем. Перша стріляє дуже короткими імпульсами сконцентрованого інфрачервоного випромінювання. Друга — довшими.

Залежно від інтенсивності, це може призвести до яскравих спалахів, які на деякий час засліплять людину, та звукових хвиль, які, відповідно, оглушать. 

Окрім очей та вух, гармата може завдати теплового удару по шкірі, що додасть «дискомфорту».

SCUPLS можна встановити на машини та інші платформи, які використовують під час вуличних заворушень, каже Девід Ло, головний дослідник підрозділу Міноборони з питань нелетального озброєння. На відстані до 100 м при невеликій детонації гармата «поцілить» у натовп звуковим попередженням на кшталт: «Стій! Ані руш!»

Перед переглядом відео зменшіть гучність!

Загалом розробники йдуть до мети у 10 детонацій за секунду. Також вони запевняють, що створюють SCUPLS на умовах, що установка не сильно шкодитиме людині. Інакше кажучи — вже через деякий час жертва буде бачити, чути і не матиме опіків шкірі.

Поки цей лазер перебуває на ранній стадії розробки.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти