Чатботи, Face ID, нейромережі, голосовий пошук… Сьогодні штучний інтелект використовується майже всюди. На думку Марка Цукерберга, він допоможе нам отримати більш якісне лікування, знизити ризики захворювань чи кількість ДТП. За словами Forbes, до 2020 року ШІ додасть близько 16 трильйонів доларів у світову економіку. Але чи так все казково, як воно виглядає? Нещодавно група вчених з Оксфорду, Стенфорду та Кембриджу провела масштабне дослідження щодо загроз, які несе штучний інтелект, і воно вражає.

Коли у ЗМІ говорять про штучний інтелект, однією з провідних тем є поширення безробіття. Частково це правда: більшість сьогоднішніх професій зникне протягом 10-15 років. Утім, дослідження, що містить понад сто сторінок, виокремлює три інші загрози: для політичної сфери, кібербезпеки та фізичних об’єктів.

Кілька років тому сканери відбитків пальців прийшли на зміну дев’яти точкам. Станом на сьогодні, більшість телефонів розблокувуються саме за за допомогою відбитка. Штучний інтелект не відстає і вже навчився створювати підробки, що можуть розблокувати будь-який пристрій зі сканером. Варто занепокоїтися, га?

Реальні відбитки (ліворуч) та створені штучним інтелектом (праворуч).

Будь-яка хакерська атака — це використання зловмисниками певних вразливостей системи. Штучний інтелект у руках хакерів допоможе швидше долати перешкоди систем захисту. ШІ може навчитися не лише виявляти лазівки у програмах, а й влучно обирати жертви для фінансових злочинів. Найбільше штучний інтелект може зашкодити, використовуючи соціальну інженерію. ШІ збиратиме усю можливу інформацію про людину в інтернеті. За допомогою такої бази даних він створюватиме шкідливі сайти чи електронні листи, що надходять від справжніх людей.

Потенційна жертва відповідатиме на листи від «справжніх» людей, адже ШІ імітуватиме стиль їхнього спілкування. 

Фізичні об’єкти є однією з найбільш небезпечних галузей застосування штучного інтелекту. Адже він зможе проникати у системи безпілотних автомобілів та керувати ними, не кажучи вже про будівельну чи військову техніку. У дослідженні наголошують на ймовірності створення армії дронів, які розпізнаватимуть людські обличчя і зможуть вбивати на замовлення.

У звіті описано сценарій, де терористи використовують уявного робота-прибиральника SweepBot із вибухівкою всередині. Робот губиться поміж сотень таких самих SweepBot’ів і поводиться точнісінько як вони: прибирає коридори і миє вікна. А щойно він розпізнає обличчя певного міністра і під’їжджає до нього — вибухівка спрацьовує.

Динаміка розпізнавання облич системами ШІ

На політичній арені штучний інтелект навряд чи зможе створити досконалу політичну систему. ШІ можуть використовувати для пошуку найкращих засобів пропаганди, або навпаки — придушення свободи слова. Джинса, яка публікується у сучасних ЗМІ, може «народити» інформпривід за кілька годин. Завдяки вивченню поведінки користувачів у окремо взятих спільнотах штучний інтелект зможе поширювати дезінформацію, зробивши її максимально правдоподібною.

Розвинутий ШІ здатен генерувати високоякісні фейкові відео та аудіозаписи, надаючи зловмисникам компромат на посадових осіб. 

Штучним інтелектом гарантовано скористаються терористи, шахраї та хакери. Втім, протидіяти такій небезпеці цілком реально. Держава має моніторити розробників ШІ та разом із ними виявляти потенційні загрози. Виникає потреба у юридичній кваліфікації неправомірного використання ШІ, а отже — в ІТ-юрисдикції. На думку дослідників, найкращим знаряддям боротьби зі штучним інтелектом є… штучний інтелект. Чи зможемо ми створити ШІ, який допоможе керувати іншим ШІ?

Коменти