М’ясо, вирощене у лабораторних умовах, — для наших постійних читачів уже не новина. А ось м’ясо, надруковане на 3D-принтері та ще й з рослинних компонентів, — це вже справді щось новеньке! Такий продукт має з’явитися на ринку до 2020 року, запевняє ізраїльський стартап Jet Eat, що й презентував цю технологію.
Засновник компанії — Ешхар Бен Шитріт. Раніше він любив поласувати м’ясом. Та потім у нього з’явилася ідея фікс — замінити м’ясо на щось натуральне та корисне, але без шкоди для смаку і навіть консистенції.
М’ясо — це м’язи, жир, міоглобін та сполучна тканина. За допомогою нашого 3D-принтера нам вдалося відтворити цю структуру.
Поки отриманий продукт перевіряють на предмет текстури, аромату тощо у лабораторіях Ізраїльського технічного інституту, з яким співпрацює Jet Eat.
Зараз що тільки не друкують, зокрема органи та зуби. Тож я вважаю, що за умов подальшого поширення таких технологій друкувати можна і їжу.
Тому компанія хоче створити яловичину за доступною ціною. Можливо, навіть нижчою, аніж вартість справжнього м’яса.
Розробник впевнений, що штучне м’ясо матиме попит, бо може розв’язати проблему нестачі їжі у деяких регіонах світу. До того ж, ця технологія допоможе зменшити викиди парникових газів.
За словами Ешхара, продукт запустять в окремих містах 2019 року. У ширшому доступі він має з’явитися протягом 2020 року.