М’ясо, вирощене у лабораторних умовах, — для наших постійних читачів уже не новина. А ось м’ясо, надруковане на 3D-принтері та ще й з рослинних компонентів, — це вже справді щось новеньке! Такий продукт має з’явитися на ринку до 2020 року, запевняє ізраїльський стартап Jet Eat, що й презентував цю технологію.

Засновник компанії — Ешхар Бен Шитріт. Раніше він любив поласувати м’ясом. Та потім у нього з’явилася ідея фікс — замінити м’ясо на щось натуральне та корисне, але без шкоди для смаку і навіть консистенції.

М’ясо — це м’язи, жир, міоглобін та сполучна тканина. За допомогою нашого 3D-принтера нам вдалося відтворити цю структуру.

Поки отриманий продукт перевіряють на предмет текстури, аромату тощо у лабораторіях Ізраїльського технічного інституту, з яким співпрацює Jet Eat.

Зараз що тільки не друкують, зокрема органи та зуби. Тож я вважаю, що за умов подальшого поширення таких технологій друкувати можна і їжу.

Тому компанія хоче створити яловичину за доступною ціною. Можливо, навіть нижчою, аніж вартість справжнього м’яса.

Розробник впевнений, що штучне м’ясо матиме попит, бо може розв’язати проблему нестачі їжі у деяких регіонах світу. До того ж, ця технологія допоможе зменшити викиди парникових газів.

За словами Ешхара, продукт запустять в окремих містах 2019 року. У ширшому доступі він має з’явитися протягом 2020 року.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти