Поєднання етики та технологій стає щораз гострішим. Некомпетентні ЗМІ поширюють страх перед новими винаходами, мовляв, ми створимо дещо, від чого не зможемо захиститися. Та перш ніж жахатися армії дронів-вбивць, песенят із Boston Dynamics та безпілотних електрокарів  звернімо увагу, як людство використовує нові технології собі на користь.

Медицина

Хвороба Альцгеймера є одним із найпоширеніших захворювань серед літніх людей в усьому світі. Сучасний підхід до лікування хворих на Альцгеймера та Паркінсона не вражає ефективністю, та завдяки ШІ це дуже скоро може змінитися.

Приміром, компанія Verge Genomics виявляє компоненти, яких бракує в ліках та аналізує лабораторні тести. Усе це  робота штучного інтелекту. Він вивчає ключові гени у системі ДНК та передбачає, які генетичні з’єднання можуть завадити розвитку хвороби. Спочатку ці висновки тестують на тваринах, а потім на штучно виведених людських стовбурових клітинах.

Після виявлення причини розвитку хвороби дані про це повертаються до штучного інтелекту, для подальшого вдосконалення. У такий спосіб ШІ врятував уже сімох людей.

Енергетика

Сонячні панелі це круто, але ще й довго та дорого. Насамперед, сонячна електростанція коштовна через високу вартість кремнію, що використовується у панелях. Колись вважалося, що кремнієві панелі мають найкраще співвідношення ціни та ККД.

Чарунка сонячної панелі з перовскіту (що це — читайте далі)

34-літня китаянка Жоу Уаньпінь присвятила своє життя розробці найкращого матеріалу для СЕС, і досягла успіху.

Останніми роками увагу вчених привертають гібридні матеріали: вони дешевші за кремній, а їхній ККД нічим не поступається сучасним батареям. Один із таких перовскіт, темно-жовтий мінерал, що видобувають на Волині.

У дитинстві Жоу жила в китайському селі, де не було світла. Вони з однолітками навчалися й виконували домашні завдання при світлі керосинової лампи. Тому Жоу й зробила метою свого життя сонячні технології. Сьогодні перовскітні панелі, розроблені нею, є одними з найдешевших у світі.

Щоправда, руйнуються вони швидше за кремнієві, але Жоу вже працює і над цим.

Рітейл

Джонас Клівленд із COSY Robotics запевняє, що його магазинні роботи не лише перевозитимуть товари зі складу в торгову залу, а й зможуть обробляти інтернет-замовлення.

Звичайний робочий день магазинного робота

Це стане можливим завдяки унікальним сенсорам, що ідентифікуватимуть товар. Штучний інтелект дозволить роботам стати трохи розумнішими, і не заважати людям, що працюють у магазині.

Зовсім скоро, обираючи продукти у гіпермаркеті, ви зможете копнути ногою такого робота. А він, зі свого боку, швидше знайде кока-колу без цукру поміж інших напоїв.

Безпека

Тато Барбари, моряк-криптограф чилійського флоту, ще в дитинстві познайомив дівчинку з азбукою Морзе. Це надихнуло Барбару на розробку технології, яка згодом врятує життя тисячам людей.

Навряд чи хтось з нас визнає себе інтернет-залежним. Адже ми чудово почуваємося без ноутбуків, смартфонів та стрічки новин. Утім, коли 2010 року в Чилі стався майже 9-бальний землетрус, залежність населення від каналів зв’язку стала питанням життя та смерті. Через відсутність зв’язку та сигналу тривоги під час чилійської катастрофи загинуло 156 осіб.

Вісім років Барбара разом з Emercom (державна служба з надзвичайних ситуації) працювала над розробкою платформи SiE, що дозволяє усім смартфонам отримувати зашифроване повідомлення від держорганів про небезпеку. Цей зв’язок працює, коли немає ані Wi-Fi, ані GSM-зв’язку.

Система використовує стільники мобільного зв’язку, але комунікує з ними за допомогою радіохвиль, тому люди в біді можуть так само обмінюватися повідомленнями між собою.

Що ж у підсумку?

Підгрунтя для остраху перед новими технологіями все-таки існує. З іншого боку — вони підвищать якість життя всього людства. Як і будь-яка технологія, штучний інтелект потребує вмілого керування. Чи встигнемо ми адаптуватися до сучасних трендів? Чи зможуть сучасні університети виправдати потреби майбутніх абітурієнтів, які прагнуть знань у Machine Learning та Data Science?

Коменти