Будемо відверті, вразливе місце будь-якого смартфона — це його літій-іонна батарея. Добре, якщо він хоча б день на одній зарядці пропрацює. А все тому, що такий клас акумуляторів уже не відповідає сучасним технологіям, і вчені всього світу шукають альтернативу. Ось американські розробники замінили літій на фтор. З такою батареєю гаджети працюватимуть у кілька разів довше, запевняють вони.

Фторидні батареї можуть мати більш високу щільність енергії, тобто вони працюватимуть довше — до восьми разів, якщо порівнювати з літій-іонними. Але зі фтором складно взаємодіяти, зокрема, тому що він дуже їдкий та нестабільний.

Роберт Граббс — професор хімії та лауреат Нобелівської премії 2005 року

У 1970-х роках дослідники вже намагалися створити фторидні акумулятори, але ті розробки працювали лише за високих температур, тому були непридатними для повсякденного вжитку.

Автори нового дослідження — хіміки з Каліфорнійського технологічного інституту, Лабораторії реактивного руху НАСА (JPL), Дослідницького інституту Honda та Національної лабораторії ім. Лоуренса Берклі — запевняють, що батареї з фтору можуть працювати за кімнатної температури.

Літій-іонні батареї використовують рідкий електроліт. Завдяки цій речовині заряджені атоми (іони) переміщаються між анодом та катодом («плюс» та «мінус»). Треба зауважити, що іони літію є позитивними (катіони).

Водночас фторид-іони, використані науковцями, несуть негативний заряд (аніони). Аби фторидні батареї працювали, дослідники скористалися електролітною рідиною BTFE, яка допомагає підтримувати стабільність фторид-іона.

Ми все ще перебуваємо на ранній стадії розробки, але в нас уже є фторидна батарея, що перезаряджається та працює за кімнатної температури! Ми на порозі відкриття нового способу виготовлення більш довговічних батарей.

Саймон Джонс — хімік із JPL

Отримані результати вражають, але, направду, це не зовсім те чого ми чекали. От коли хтось вирішить проблему з айфонами на морозі — «Нобелівка» гарантована.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти