Навіть зараз, коли всюди смартфони, планшети та інші цифрові екрани, навряд чи у когось є відчуття, ніби папір ось-ось зникне з нашого побуту. Але його використання не надто раціональне — один раз щось надряпав та й викинув.

А це відходи і суцільне забруднення. Рішення пропонують китайські вчені — вони створили папір, на якому можна писати, малювати та друкувати багато разів!

Так, у цього виробу є аналоги, але вони поступаються своєю «витривалістю». Записи на цьому папері зберігатимуться півроку. Раніше рекордом було щонайбільше кілька місяців.

Загалом, над розробкою багаторазового паперу різні учені працювали протягом останніх десятиліть та ідеального рішення ще досі не знайшли: або виробництво складне, або застосування непрактичне (потрібен ультрафіолет, щоб прибрати чорнила), або є потреба в постійному живленні, щоб папір працював як належить.

З огляду на це, команда Лужуо Чена прагнула створити простіший метод виготовлення та використання. І зрештою з’явився новий матеріал, що складається з трьох шарів. З одного боку — синій барвник, який втрачає колір, якщо його нагріти, з іншого — чорний тонер. Пояснюючи принцип дії, китайці посилаються на футболки, популярні у 90-х роках — ті змінювали колір, коли їх торкалися теплою рукою.

Використовуючи «ручку», що випромінює тепло, термопринтер або джерело ближнього інфрачервоного світла, дослідники малювали та писали. Та головне, що зображення не зникали понад півроку.

Щоб стерти написане, треба охолодити папір до температури -10ºС. Для цього згодиться морозильна камера.
Загалом стирання можна повторювати більш ніж 100 разів.

Скільки коштуватиме та чи буде зручно тим користуватись — поки не відомо, проте перспективи вцілому сумнівні: зважаючи на затребуваність та доступність паперу, навряд чи хтось всерйоз планує від нього відмовлятись.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти