Роботи-бармени, роботи-офіціанти, роботи-рознощики піци — всі вони потроху займають свої місця у харчовій галузі. Та цей напрям лише починають розвивати, тому на нас чекає ще багато цікавих експериментів. Як-от у Токіо. Там відкрили кафе Dawn ver.β. у стилі аніме Time of Eve, де роботи були звичним явищем. Але його головна «фішка» в офіціантах-роботах, якими керують люди з обмеженими можливостями.

120-сантиметровий OriHime-D може пересуватися, озиратися, розмовляти з клієнтами, переносити предмети. Водночас його оператор може бути прикутим до ліжка і рухати лише очима. Власне, поглядом він і керує — за допомогою спеціального екрана та камер.

Загалом у Dawn ver.β працює 10 осіб, що мають різні діагнози: від травми спинного мозку до бічного аміотрофічного склерозу. За свою роботу вони отримують 8,8 $ на годину. У Японії це стандартна заробітна плата для тих, хто працює неповний день.

Однак мета проекту не в отриманні дешевої робочої сили. Автори зазначають, що для них головне — дати шанс людям з обмеженими можливостями спілкуватися з іншими людьми. У цьому разі — з клієнтами ресторану. Це дає відчуття того, що вони потрібні.

На жаль, поки Dawn ver.β — лише тимчасовий експеримент. Кошти на його реалізацію організатори отримали за допомогою краудфандингу — їм вдалося зібрати 29 тис. $. Окрім цього, фінансову підтримку надали кілька компаній.

Якщо проект оцінять як успішний, можна сподіватися, що 2020 року Dawn ver.β відкриється знову.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти