Архітектурні експерименти тривають! Поки у Голландії будують дім за допомогою 3D-принтера, у Данії хочуть створити еко-село UN17 із перероблених будматеріалів. За результатом конкурсу проектувати майбутнє поселення будуть дизайн-студії Lendager Group та Аrstiderne Arkitekter.

Вони перемогли, бо запропонували «перший у світі архітектурний проект», спрямований на досягнення всіх цілей ООН у галузі сталого розвитку, з особливим акцентом на використання поновлюваних ресурсів та створення екологічно безпечних спільнот.

UN17 Village — це не лише будинки з перероблених матеріалів, а й можливість жити в них з більшим комфортом, ніж зазвичай.

Андерс Лендагер — засновник Lendager Group

Еко-поселення площею 3,5 га збудують в Ерестаді (район Копенгагену). Планують звести 5 блоків на 400 апартаментів. На даху кожного будинку розіб’ють зелений сад, аби щороку накопичувати і фільтрувати близько 1,5 млн л дощової води.

Загалом архітектори запланували 37 різновидів квартир: для сімей, для людей похилого віку, для спільного проживання тощо. 

Окрім цього, 0,3 га відведуть під господарські приміщення та відкриті простори для спільного використання мешканцями еко-села і їхніми сусідами з Ерестада. За словами Лендагера, ще одна ідея поселення — рівні права для всіх, незалежно від віку, місця проживання та наявності родини.

Також UN17 Village матиме конференц-центр, ресторан, де годуватимуть стравами з натуральних продуктів, і теплиці, де люди власноруч вирощуватимуть екологічно безпечні овочі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти