Астрономи з Інституту науки Карнегі, а також Гавайського і Каліфорнійського університетів знайшли найбільш віддалений з усіх відомих науці об’єктів Сонячної системи — астероїд 2018 VG18, який вони згодом назвали «Farout» (англ. — далеко).

В інтерв’ю астроном Скотт Шепард та його колеги почергово називають відкритий об’єкт то астероїдом, то карликовою планетою. Що й не дивно, адже діаметр об’єкту 500 км, а це дозволяє віднести його до багатьох категорій.

Також науковці не відкидають варіанта, що це просто велика купа різних об’єктів, об’єднаних спільним гравітаційним полем.

Дослідження цієї ділянки Сонячної системи почалося через пошуки дев’ятої планети (або планети Х), що має існувати як пояснення незвичайної траєкторії деяких астрономічних тіл. Пошуки тривають і надалі.

Об’єкт 2018 VG18 «Farout» розташований на відстані 120 астрономічних одиниць від Сонця — і це перший відомий об’єкт Сонячної системи за відміткою в 100 астрономічних одиниць.

Якщо ви раптом забули астрономічна одиниця (а.о.) дорівнює середній відстані Землі від Сонця (≈149,6 млн км).

Вчені вважають, що ця карликова планета, ймовірно, покрита льодом, про що свідчить рожевий колір, яким вона «світиться».

З новими широкоформатними цифровими камерами, встановленими на найбільших у світі телескопах ми, нарешті, вивчаємо межі нашої Сонячної системи, далеко за Плутоном

Чад Тружілло, астроном з університету Північної Аризони

Нагадаємо, що ця ж сама група вчених 2015 року виявила об’єкт, розташований від Сонця удвічі далі, ніж Плутон. Це космічне тіло отримало назву «Гоблін».

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти

Соус

Було б круто якби на схемі ще й вояджерів показали.