Сервіси, що пропонують доставку пошти та їжі роботами, ростуть як на дріжджах. З одного боку, це добре — в межах промислової революції 4.0, на порозі якої ми стоїмо. З іншого — не всі ризики для людей ще вивчено. Ось, наприклад, днями міні-робот, що доставляв їжу в Берклі, штат Каліфорнія, в прямому сенсі згорів на роботі! На щастя, ніхто не постраждав. Окрім чийогось сніданку.

Апарат належав компанії Kiwibots, яка має понад 100 таких автоматизованих кур’єрів у своєму арсеналі (чи гаражі?). Після інциденту їх було відсторонено від роботи, а доставку інших замовлень взяли на себе працівники Kiwibots із м’яса та кісток.

14 грудня одна з батарей в нашому роботі, який працював на холостому ходу, почала тліти, що призвело до задимлення і незначного займання.

Прес-служба компанії

Наскільки це займання було «незначним», можна оцінити, переглянувши відео з місця подій.

Вогонь приборкав перехожий, скориставшись вогнегасником. Невдовзі після цього прибула місцева пожежна служба, і робота додатково обробили піною, щоб унеможливити повторне займання.

У компанії ще розслідують цей інцидент. Попередня версія — причиною став людський фактор, коли один із працівників замінив батарею з низьким зарядом на несправну. Аби уникнути цього надалі, компанія вже впровадила нове ПЗ, яке дозволить «ретельніше контролювати стан кожного акумулятора».

Сервіс Kiwibots працює з 2017 року. Станом на травень 2018-го було доставлено понад 10 тис. пакунків з їжею та напоями. Середній час в дорозі — 27 хв. Вартість — 3,8 $.

Процес транспортування має три етапи. На першому робот (іншої конфігурації, ніж кур’єр) доставляє замовлення від ресторанного прилавка до працівника, що чекає на вулиці. Всі пакунки він ховає до Kiwi-ботів, розміщених у його триколісному велосипеді. Потім, мов той велорикша, хлопчина розвозить їх в межах 300-400 м від місця призначення. Далі справа вже за Kiwi-ботами.

Ось як працює ця система, коли ніхто та ніщо не горить.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти