Огляд пошкодженої будівлі після землетрусу або пожежі — з одного боку, ця робота наче створена для дрона, аби рятувальники відпрацювали більш ефективно та з меншим ризиком. З іншого — не кожен безпілотник зможе потрапити всередину через вузьку тріщину в стіні, залишки вікна або крізь ґрати. От якби коптер міг групуватися безпосередньо у польоті, наче птах!.. І такий апарат, завдяки зусиллям швейцарських розробників, з’явився!

Нове слово у дронотехніці сказали інженери з кафедри робототехніки Цюріхського університету та Лабораторії інтелектуальних систем при Федеральній політехнічній школі Лозанни (EPFL). Вони розробили квадродвигун із чотирма пропелерами, які обертаються незалежно один від одного. Ротери встановлено на рухомих важелях, що можуть максимально притискатися до корпусу. Окрім цього, механізм адаптується до зміни центру ваги у режимі реального часу.

Наш безпілотник може набувати різноманітних конфігурацій, залежно від того, що йому треба зробити у польових умовах.

Стефано Мінчев — дослідник з EPFL

Стандартна конфігурація дрона — Х-подібна. Щоб подолати вузький прогін, він може набути Н-подібної форми або О-подібної. Т-подібною формою можна скористатися, щоб наблизити бортову камеру, встановлену на центральній рамі, практично впритул до потрібного об’єкта.

Ось як це виглядає у дії:

Наше рішення досить просте з точки зору механіки, але воно дуже універсальне й автономне, з бортовими системами сприйняття і контролю.

Девід Фаланга — дослідник із Цюріхського університету

А на додачу цей безпілотник у польоті може підхопити невеличкий предмет. Так, як птах.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти