У Вашингтонському університеті «прокачали» джмелів. Для них створили мініатюрні наплічники, де міститься батарея, пристрій передачі даних, трекер та датчик, що збирає інформацію про довкілля. Мета апґрейду — дізнатися, чому популяція бджіл поступово зникає.

Так, дрони стали символом сучасних технологій, але вони все ще недосконалі. Обмежений час перебування у повітрі залишається перепоною для ширшого застосування. А от у джмеля такої проблеми немає.

Дослідники назвали свою систему Living IoT. Блок, що кріпиться на комаху, важить 102 міліграми, що еквівалентно сімом зерняткам рису.

Ми вирішили використовувати джмелів, бо вони досить великі, щоб нести крихітний акумулятор, який живить систему. Ще одна перевага — з безпілотниками ви просто літаєте, а з комахами — взаємодієте з довкіллям. Наприклад, із рослинами. І ми можемо дослідити, чому бджола обирає для запилювання саме цю квітку, а не іншу.

Вікрам Айер — аспірант факультету електротехніки та обчислювальної техніки Вашингтонського університету

Дослідники вважають, що Living IoT допоможе зрозуміти, чому популяція бджіл скорочується.

Комаха збирає дані протягом усього щоденного польоту. Акумулятор підзаряджається, коли вона повертається до вулика.

Науковці запевняють, що система не шкодить комахам. «Наплічники» одягаються вручну. Єдине, що турбує — якщо джміль помирає за межами вулика, корисне обладнання перетворюється на шкідливі відходи. Тому в майбутньому інженери хочуть перейти на екологічно безпечні матеріали.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти