Днями завершився судовий процес між музеєм Райса-Енгельгорна (Німеччина) та «Вікіпедією», що тривав 11 років. І завершився він не на користь останньої. Згідно рішення Федерального верховного суду Німеччини не можна знімати експонати в музеях та викладати світлини в мережі, якщо в закладі є відповідна заборона на фотографування. Навіть якщо людина просто хоче поділитися красою з іншими.

2007 року співробітник «Вікіпедії» сфотографував картини в музеї Райса-Енгельхорна, а також відсканував фотографії одного з каталогів музею, а потім розмістив відзнятий матеріал на сторінках «Вікі».

На думку суду, було порушено авторські права фотографа, який зробив світлини на замовлення музею та надав дозвіл на їхню публікацію. Скани один в один відтворили низку його художніх рішень: відстань до об’єкта, кут зйомки, освітлення тощо.

Також працівник «Вікіпедії» порушив правила музею, коли сфотографував картини. На заборону вказував знак із закресленою камерою.

Німецький підрозділ Wikimedia Deutschland залишився розчарованим таким вердиктом:

Федеральний суд ухвалив: музей Райса-Енгельхорна виграв позов проти авторів «Вікіпедії». Отже, музеї можуть запобігти поширенню культурної спадщини в мережі, наприклад, в освітніх цілях. Це суперечить суспільній місії музеїв робити культурну спадщину доступною для всіх. Тепер ми будемо працювати над тим, аби внести відповідні зміни до закону про авторське право.

Та наразі, якщо ви опинитеся у німецькому музеї, та ще й з фотоапаратом, краще тримайте свої руки у кишенях.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Oleksandr

100% – це суперечить місії музеїв