Екологічні проблеми найобговорюваніша тема останніх років. Людство дійшло висновку, що наш негативний вплив на планету в довгостроковій перспективі може завадити нашому виду жити та розвиватись.

Та, як виявилося, що більше ми шкодимо планеті — то більше вона шкодить собі.

Вчені з Бристольського університету виявили, що танучи, Ґренландські льодовики виділяють надшкідливий газ — метан.

Для повного розуміння ситуації потрібно знати, що метан один із трьох основних газів, що викликають парниковий ефект. Разом із ним до «почесної» трійки увійшли вуглекислий газ та водяна пара. 

Як показало дослідження Джемми Вадхем, метан, зафіксований в глибині льодовиків Гренландії, постійно виділяється в атмосферу під час танення великої кількості льоду.

Вчені дослідили близько 600 кв. км території, і виявили викиди майже 6 тонн метану. Потенціал глобального потепління цього газу у 20-28 разів вищий за вуглекислий газ, який вважається коренем зла.

Потенціал глобального потепління (англ. Global warming potentialGWP) — коефіцієнт, що визначає ступінь впливу різних парникових газів на глобальне потепління.

Для дослідження науковці використовували датчики та сенсори нового покоління, якими планують користуватися й надалі для вивчення вічної мерзлоти. А от як використають результати цього дослідження — поки невідомо.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти