3D-кулінарія, що призведе до революції у галузі приготування їжі, — ось що на нас чекає дуже скоро, запевняють дослідники з Колумбійського університету. Підставою для таких тверджень стала створена ними технологія 3D-друку продуктів та приготування їжі за допомогою лазерів!

Ми називаємо таку їжу «цифровою», бо дивимося на неї під зовсім іншим кутом. По-перше, ми подрібнюємо їстівні елементи, аби вони пройшли через насадку. Завдяки гентрі (рухома частина принтера, — ред.) ми можемо створювати цікаві геометричні форми. По-друге, в нас є лазери. Направляємо їх на два дзеркала, що дуже швидко рухаються, і отримуємо складні візерунки. Та головне, що їжа нагрівається.

Джонатан Блютінгер — дослідник Колумбійського університету

За словами науковця, друк їжі та її приготування у такий незвичний спосіб — це два різні проекти. І наступне, що мають зробити світлі голови — об’єднати їх.

Переваги 3D-кулінарії — повний контроль процесу харчування, що важливо, якщо ви дотримуєтесь певної дієти. Окрім цього, принтер може змішувати різноманітні інгредієнти та адаптувати отримані страви під потреби конкретної людини.

Якщо ж пофантазувати, то у майбутньому ми зможемо завантажувати продукти та ділитися ними, як зараз піснями або фільмами, певен Джонатан.

Ви спробували їжу і вона вам сподобалася. Тоді ви зможете просто завантажити її та надіслати другу.

А якщо додати до технології елемент машинного навчання, тоді принтер вивчатиме ваші смакові вподобання — що ви їсте, а що ні, коли саме тощо.

Компанії, що збирають мікрохвильовки, вже зацікавилися впровадженням лазерної технології, бо саме обсмаження лазером надає їжі більш приємного і «хрусткого» вигляду.

Перш ніж скуштувати, ми роздивляємося, тому це має велике значення.

Фахівець вважає, що комерційне використання технології приготування їжі за допомогою 3D-принтера та лазера можливе вже за 5 років.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Саша

а почему сразу не напечатать жареную еду?)))