Туристична галузь завжди пильно стежить за різними трендами, зокрема й технологічними, бо впровадження нових рішень дозволяє привернути увагу туристів та/або заощадити. Саме так виникають проекти, на кшталт того, що нещодавно презентували на Мальдівах — острів-курорт Кукаду (Kukadoo), що живиться виключно сонячною енергією.

Концепцію енергетично незалежного готелю в Індійському океані розробило нью-йоркське архітектурне бюро Yuji Yamazaki Architecture (YYA). Характерна риса об’єкта — дах із сонячних панелей загальною потужністю 320 кВт. Цього вистачає, аби забезпечувати енергією всі об’єкти інфраструктури, розташовані на 3 га. Згідно з прогнозами, витрати на закупівлю і монтаж системи повністю окуплять себе за п’ять років.

На Мальдівах заведено ховати сонячні панелі, щоб туристи їх не бачили. Та у випадку з Kukadoo все навпаки. Тут панелі не тільки важливий елемент енергозабезпечення, а й символ цього курорту!

Архітектурне бюро YYA

Панелі розташовано під кутом і між ними є щілини. З одного боку, це дозволяє отримати максимальний об’єм енергії. З іншого — мінімізувати споживання електрики протягом дня, коли немає потреби у штучному освітлені.

Сам готель зроблено з екологічно безпечної деревини з Канади, Нової Зеландії та Індонезії. Окрім природного освітлення, будівля може похвалитися природним провітрюванням. Водночас половина терас залишається в тіні п’ять годин на день.

У кожному номері є ліжко розміром king-size, вітальня, ванна, меблі ручної роботи, підлога з тасманійського дуба, система еко-охолодження, відкрита тераса з басейном. Особистий дворецький (ймовірно, теж екологічно безпечний) також додається.

І ось ми підійшли до головного — ціни. Ніч для двох у готелі під сонячно-панельним дахом коштуватиме щонайменше 4 тис. $.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти