Ми вже неодноразово писали про розробку човнів з електродвигунами та сонячними батареями. Та виявилося, що це не єдині альтернативи паливу, які цікавлять суднобудівників. Днями американська компанія Golden Gate Zero Emissions Marine презентувала перший у світі комерційний пором, що працює на водні.

Цікаво, що проект під назвою Water-Go-Round підтримали Національна лабораторія Sandia Міністерства енергетики США та Каліфорнійська рада з охорони повітряних ресурсів. Остання навіть виділила грант у розмірі 3 млн $.

Завершення цього проекту означає глобальну зміну парадигми для морського транспорту з нульовим рівнем викидів і технологією водневих паливних елементів.

Прес-служба компанії

Сайт

Водневий двигун дозволить знизити до мінімуму рівень шуму і викиди шкідливих речовин проти дизельних аналогів.

Довжина порома — 21 м. Місткість — 84 пасажири. Максимальна швидкість — 22 вузли (40 км/год). Запасів водню у Water-Go-Round вистачить на дві доби без дозаправлення.

Човен почне виконувати регулярні рейси затокою Сан-Франциско протягом 2019 року. Випробування триватимуть 3 місяці. Окрім експертів із Sandia, ефективність проекту оцінюватимуть й самі пасажири шляхом регулярних опитувань. Аналіз даних допоможе визначити й інші ймовірні галузі застосування судна.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти