Краще сидіти у в’язниці, ніж бути учнем китайської школи. Навіть ув’язнені мають значно більше прав і свобод. Цієї думки ми дійшли після ось такої новини — у деяких навчальних закладах Піднебесної школярі почали носити форму з GPS та прив’язкою до системи розпізнавання осіб. Якщо учень прогулює або йде зі школи без дозволу, про це миттю дізнаються як вчителі, так і батьки.

Наразі таку форму випробовують в 11 школах південно-західної провінції Гуйчжоу. Створила її місцева компанія Guizhou Guanyu Technology. За словами розробників, дві мікросхеми, вшиті в наплечники, витримують прання до 500 разів і температуру до 150°C.

«Розумний» шкільний одяг надає майже необмежені можливості для контролю. Наприклад, коли учень приходить до школи, система фіксує час та число, а також записує коротеньке відео. Батьки можуть подивитися його через мобільний додаток.

Та головне, що технологія розпізнавання обличчя унеможливлює фальсифікації, — у формі має бути саме її власник.

Якщо школяр не дійшов до школи або пішов без дозволу, автоматично активується звукова сигналізація. Водночас відповідне повідомлення отримають батьки та вчитель. Завдяки GPS відстежувати пересування учнів можна навіть за межами шкільної території.

Якщо заснув — сигналізація також вмикається.

Та й це ще не все. Завдяки додатку батьки можуть відстежувати, що саме їхня дитина купує у школі, і встановити ліміт.

Запитайте охоронця будь-якої школи, скільки дітей сьогодні прийшло. Він не зможе відповісти. А ми можемо.

Прес-служба Guanyu Technology

У компанії зазначили, що таку форму було створено в межах національної програми цифровізації освіти й створення «розумних» шкіл задля розвитку галузі та підвищення загального рівня навчання.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти