У Південній Півкулі Магелланові Хмари можна побачити навіть неозброєним оком. Не даремно Фернандо Магеллан користувався ними як навігатором під час своєї навколосвітньої подорожі (тому їх так і назвали). Нас же більше цікавить та з них, що побільше.

Велика Магелланова Хмара є галактикою-супутником, тобто вона обертається навколо нашого Чумацького шляху. Це одна з найбільш вивчених таких галактик, але виявляється, що ми ще не все про неї знаємо.

Донедавна астрофізики гадали, що вона продовжить обертатися, але останні вимірювання показали, що за 2 млрд років вона зіткнеться з Чумацьким шляхом — а це навіть раніше ніж зіткнення з Андромедою, яке пророкують через 4 млрд років.

Зіткнення з Великою Магеллановою Хмарою розбудить чорну діру всередині Чумацького шляху.

Після пробудження вона почне пожирати все довкола себе і стане вдесятеро більшою ніж є зараз. Харчуватиметься вона газом, а тому нас чекає, як кажуть учені, «захопливий космічний феєрверк».

Це не має зачепити Сонячної системи, проте є невелика ймовірність, що її просто пожбурить за межі Чумацького Шляху в міжзоряний простір.

Пояснює Маріус Ковтон (Marius Cautun), космолог із Даремського університету.

Навколо Чумацького шляху обертається не одна галактика-супутник, які з часом поглинаються нашою галактикою, але цього поки не сталось. Андромеда, наприклад, поглинає інші галактики.

Аліс Дізон (Alis Deason), космолог із Даремсього університету, вважає, що до сьогодні ми мали тільки два поглинання галактик-супутників — це досить мало, якщо порівнювати з іншими схожими на Чумацький шлях, галактиками. 

Руйнація галактики Велика Магелланова Хмара під час поглинання може завдати величезної шкоди нашій і розбудити чорну діру всередині неї. Це перетворить Чумацький Шлях на «активне галактичне ядро» або квазар.

Пише Маріус Ковтон.

Таким чином, колишній друг мореплавців обертається на ворога. От і тримай після цього своїх друзів близько до себе, а ворогів  іще ближче…

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти

Володимир

Шановний Олександр, перестаньте будь ласка освітлювати псевдонаучні теорії! В центрі нашої галактики і так знаходиться чорна діра, яка поглинає все навколо неї. Теоретично утворений квазар буде випромінювати радіацію у перпендикулярному напрямку площини нашої галактики, відповідно це нас не зачіпає, а відстані між зорями настільки великі в галактиці, що ймовірність зіштовхнутися меньша ніж побачити покращення науки в Україні в найближчі 10 років! Тим паче, для загибелі нашої планети достатньо щоб погасло сонце, а станеться це набагато раніше ніж зіткнення між галактиками.