В січні в космічній галузі сталася історична подія — на зворотному боці Місяця приземлилися китайський зонд «Чан’е-4» та місяцехід «Юйту-2». За тиждень вони вже встигли зробити перше фото, відправити його на Землю, а також протестувати обладнання та системи. Наразі «Юйту-2» перейшов в режим енергозбереження, щоб вберегти себе від високих температур.

Посадковий модуль «Чан’е-4» здійснив історичну посадку в кратері Карман у басейні Південний полюс-Ейткен. До цього він два тижні провів на місячній орбіті. 12 годин потому на місячну землю з’їхав ровер «Юйту-2», назва якого перекладається як «Нефритовий кролик». (За китайською міфологією нефритовий кролик був супутником Чан’е, богині Місяця).

Отримані зображення було надіслано через супутник-ретранслятор «Цюєцяо», що перебуває на гало-орбіті другої точки Лагранжа у системі Земля-Місяць.

Виконавши перші завдання, 140-кілограмовий «Юйту-2» увійшов у режим очікування, щоб захистити себе від температур, що сягають 200°С.

Активація місяцехода має відбутися вже незабаром. Тоді він об’їде зонд та зазнимкує його з нового ракурсу.

Після цього ровер вирушить до визначеного місця, де почне працювати над науково-дослідними проектами у кратері Карман, як це й було заплановано.

Чжан Юйхуа — заступник керівника місії

До речі, 2014 року «Юйту-1» проїхав Місяцем лишень 114 м, перш ніж зупинитися назавжди. Сталося це на видимій стороні природного супутника Землі. Щоб така ж доля не спіткала його послідовника, китайські науковці застосували новий метод ізоляції кабелів.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти