Так, медицина має великі успіхи в боротьбі з малярією. Але ця хвороба все одно вбиває 500 тис. осіб щороку. Тому вчені шукають нові шляхи її діагностування на ранній стадії задля ефективного лікування. І медичним світилам є чим похвалитися. Дослідники з Південної Африки презентували тест, здатний виявити малярійних паразитів за тиждень до появи перших симптомів!

Єдиний спосіб діагностувати малярію — аналіз крові. Здебільшого робиться він за допомогою фахівців та лабораторій. Так, є ще «експрес-тести» (RDT), які працюють на взаємодії «антиген-антитіло». Вже за 20 хв. після уколу можна дізнатися результат. Хоча RDT надзвичайно корисні у віддалених районах, де немає доступу до більш комплексних лабораторних досліджень, вони мають два суттєві недоліки — похибку та, власне, інвазивність.

Останнім часом світлі голови досягли певних успіхів, використовуючи для діагностики малярії біомаркери дихання та запаху шкіри. Це дуже перспективний напрямок, але фіксувати хворобу за допомогою газової хроматографії та мас-спектрометрії — це одне, а створити економічні біосенсори, що ефективно працюватимуть без складного обладнання — зовсім інше.

Уявіть, що ми зможемо виявити в дитини малярію до того, як вона захворіє, лише тому, що в її слині щось є. Тоді її можна буде вилікувати раніше, ніж виникнуть перші симптоми.

Роель Дінгласан — дослідник з Університету Флориди

Новий тест SMAART на основі аналізу слини містить специфічний білок, життєво необхідний для малярійного паразита Plasmodium falciparum. Саме цей білковий біомаркер дозволяє визначити наявність відповідних бактерій менш ніж за 20 хв. Людині треба лише сплюнути у маленьку пробірку.

Тест розробили дослідники зі стартапу ERADA, заснованого в Південній Африці. Бенджі Преторіус, директор компанії, сподівається, що SMAART впровадять у клінічну практику до 2020 року.

Це може стати основним каталізатором досягнення мети ВООЗ — до 2030 року знизити кількість хворих на малярію та померлих від неї на 90%.

Бенджі Преторіус

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти